A kötelező biztosítás váltás évközben is kifizetődő lesz


A felügyelet azért engedi az évközben történő KGFB tarifa módosítását, mert egyrészről nagyobb versenyt vár alacsonyabb díjak mellett, illetve meg kívánta szűntetni azt a gyakorlatot, hogy a szabályozásnak szembe menve, az ügyfelek plusz kedvezményekért a szerződés fordulónapja előtti 60-30. napnál korábban szerződjenek. Ezzel a gyakorlattal az idő előtti váltásokkal, gyakran az ügyfelek jártak rosszabbul, mivel a kötelező biztosítás díjat befolyásoló tényezők, mint a lakcím, vagy gyermek születése, de leggyakrabban a károkozási esemény, a szerződéskötést követő időszakban történtek.

Így viszont a biztosító rontott a díjon, az ügyfélnek pedig egyáltalán nem biztos, hogy a bekövetkezett körülmények alapján, az idő előtt választott biztosító volt a legjobb döntés.

A 2010-ben bevezetett kötelező biztosítás szabályozás alapján, az év közben váltó autósok lényegesen kisebb hányadban és más szempontok szerint váltottak, mint a kampányban váltó társaik. Míg a kampányban a legalacsonyabb díj, addig évközben a biztosító megbízhatóságára, a kínált plusz szolgáltatásokra és kiegészítő biztosításokra helyeződik a hangsúly. A váltási arány eltolódásában döntő szerepe van annak, hogy a tulajdonosok nincsenek tisztában a váltás szabályaival, illetve egész egyszerűen elfeledkeznek róla.

Aki kicsúszik a határidőkből, további egy évet kénytelen a jelenlegi biztosítójánál maradni. Ez alól csak abban az esetben van kivétel, ha a biztosító közös megegyezéssel megszűnteti a szerződést az ügyfél kérésére. A gyakorlatban erre semmi esély, kivéve, ha az új szerződést is az adott biztosítónknál kötjük meg, amennyiben kedvezőbb a kötelező biztosítás kalkulátorban az új szerződés díja a réginél. Erre viszont kaphatók a biztosítók, így aki kicsúszik a határidőből, annak is érdemes még bogarászni a neten a díjakat!

A feledékenység első számú oka, hogy míg a korábbi évtizedekben megszoktuk a kampánnyal járó médiafelhajtást, addig ez évközben elmarad és mire észbe kapunk, a rendelkezésre álló időből kifutunk. A szerződés felmondását a biztosítás fordulónapját megelőző 60. naptól kezdeményezheti az autós, amit legkésőbb a fordulót megelőző 30. napig be kell juttatni igazolható módon a biztosítónak. Ez lehet fax, ajánlott levél, vagy személyesen a biztosító irodájában. Magát az új szerződést, elég a fordulónapig megkötni. Aki ezt elmulasztja, az a fedezetlen napokra fedezetlenségi díjat köteles fizetni, amely elég magas. A tapasztalatok alapján, aki felmondja a biztosítását, az akkor meg is köti az újat.

A legnagyobb változás, hogy a biztosítók ugyan október 30-án jelentetik meg a 2013-as díjaikat, de évközben bármikor megváltoztathatják azokat. A biztosítók így kiküszöbölhetik azokat a hibákat, amelyeket az új díjak kiszámításánál vétettek és nem kell egy éven keresztül a hibát és annak negatív hatásait tovább cipelniük. Így egy kockázatot sikerült kiküszöbölniük, hiszen egy komolyab számítási hiba tönkre is tehet egy piaci szereplőt. Az évközbeni módosítás feltétele, hogy nem érintheti a már megkötött szerződéseket és legalább hatvan nappal meg kell hirdetni a Felügyelet honlapján az új díjakat.

A törvényalkotók megváltoztatták a biztosítások tarifáinak hírdetési rendjét. A költséges és ma már feleslegessé váló nyomtatott sajtó kikerült a körből, helyette a MABISZ és a PSZÁF weblapja lett kijelölve, ahova a biztosítóknak meg kell küldeni a jövő évi díjaikat. Ma már senkinek sem javasoljuk, hogy önállóan, a biztosítók tarifatáblázatait böngészve keressen magának díjat, sokkal inkább célszerű egy kötelező biztosítás kalkulátor segítségét igénybe venni.

2010-ben egységes kártörténeti nyílvántartást vezettek be a biztosítók, de így sem sikerült megfelelő rendszert kiépíteni, mivel sokszor nem tudja a biztosító beazonosítani az ügyfelet. Ennek kiküszöbölésére egy egyedi azonosító számot kapnak a szerződők, amely jelentősen megkönnyítheti az adatbázis keresését a biztosítók számára.

Vissza