A MÁV ÁBE kötelező biztosítások sorsára pont kerülhet


Egy, a minap napvilágra került törvénytervezet szerint, a MÉV ÁBE ügyfelei magánszemélyként 100, míg a céges ügyfelek 200 ezer forintig viselnék az általuk okozott károk terheit, míg az e feletti összegek költségeit a Nemzeti Iroda és a MABISZ által működtetett Kártalanítási Alap viselné.

A MÁV-os ügyfelek károkozásait az AB döntés értelmében 2012. Június végéig kell rendezni. A legtöbb ügyfél nem tudja a vétlen autós kárát megtéríteni, így a vétlen autósok maradtak hátrányban. A bíróságok ezidáig a belföldi károknál a MÁV ügyfeleket kötelezték fizetésre, míg a külföldi károknál a Kúria döntése alapján a Nemzeti Iroda nem háríthatja át a kárt az autósokra.

Az új döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy az úgynevezett 100-200 ezres önrészek feletti rész bekerül a MÁV felszámolási kalapjába, és amire a biztosító vagyonából nem lehet kielégíteni, azt a Nemzeti Iroda és a MABISZ fele-fele arányban viseli.

Annak idején a MÁV rendkívül alacsony kötelező biztosítás díjakkal rukkolt elő a 2008. Novemberi kampányba, amellyel aztán taroltak is. A kötelező biztosítás kalkulátor rendre őket hozta ki győztesnek.

Vissza