A román példa 50%-al is emelheti a kötelező biztosítás díjakat


Az aktív kárrendezésre Magyarországon is van lehetőség, de a rendszer gyerekcipőben jár. A románoknál a mások által okozott károkat is a károsult biztosítója fizetné. Így tudatos biztosító választást erősítenék, hiszen a nagy és tőkeerős biztosítók jutnának ügyfélhez, hiszen senki sem merne egy kicsi biztosítóhoz szerződni ilyen esetben. Ezzel a magoldással viszont megszűnne a KGFB díjverseny, ami a mai rendkívül nyomott árazású piacon, azonnali és jelentős mértékű díjemelkedést produkálna.

Az aktív kötelező biztosítás kárrendezés teljes mértékben átrendezheti a piacot, hiszen a kárt a vétlen autósnak a saját biztosítójával kell rendeznie és nem egy olyan társaságnál, akihez semmi köze. Ebben az esetben a két biztosító egymással számolna el.

Az aktív kárrendezés jövedelmezővé tenné a KGFB piacot, mivel eddig az ügyfelek alapjába véve a díjak alapján választottak maguknak biztosítót és nem szolgáltatási szintek szerint. A biztosítók pedig egy árversenybe léptek bele, amely évtizedek óta zajlik.

Ebben a szektorban az indexálás kivitelezhetetlen a díjverseny következtében, mivel a biztosítók a díjaikkal vonzzák be az ügyfeleket. A fordított kárrendezés bevezetésével az ügyfeleknek is fontos lenne, hogy az adott biztosítónak milyenek a szolgáltatásai és hajlandó lenne akár többet is áldozni a KGFB-re. A szakértők szerint az aktív kárrendezés +50%-os díjemelkedést is okozhat a piacon.

A közelünkben Románia lehet az első ország, ahol bevezetik az aktív kárrendezéses kötelező biztosítást. Ezidáig senkinek nem volt fontos, hogy a választott biztosítója milyen színvonalú kárrendezést nyújt, hiszen a károkozását a károsult és a biztosítója rendezte, így a díj volt a legfontosabb szempont. A fordított kárrendezés viszont érdekelté tenné az ügyfeleket abban, hogy olyan biztosítót válasszanak, akinek megfelelő a kárrendezése, hiszen baleset esetén neki kell a kárt rendeznie.

Jelenleg a Generali és az Allianz Biztosítók kínálnak aktív kárrendezést a CASCO biztosításukhoz felárért. A 2013-as kötelező biztosítás díjakat november elsejétől érhetik el az ügyfelek.

Vissza