Amit a kötelező biztosításról érdemes tudni!


Minden magyarországi gépjárműnek az üzembentartója köteles KGFB-t kötni. Ez fedezetet biztosít, ha gépjárművünkkel kárt okozunk.

Kötelező kötelező biztosítást kötni személyautóra, teherautóra, buszra, quadra, motorkerékpárra, vontatóra, utánfutóra, trolibuszra, mezőgazdasági vontatóra, munkagépekre, lassú járművekre és segédmotoros kerékpárokra.

A biztosításunkat határozott és határozatlan időre egyaránt köthetjük. Az állandó forgalmi engedélyre határozatlan idejű, azaz egy év. A törvényben lefektetettek szerint csak határozott idejű biztosítás köthető, mely a kockázatviselés kezdete és vége közötti időszakra is érvényes.

A szerződés egész Európára és a Zöld Zónára terjed ki.

A biztosítónak helyt kell állni a károsult vagyonában keletkezett értékcsökkenésre. A károsultat ért kárpótlás vagyoni és nem vagyoni hátrány csökkentéséhez kell.

A biztosító meghirdetett KGFB díját évközben nem változtathaja. A díjakat befolyásolhatja a motor teljesítménye, a gépjármű típusa, kora, az üzembentartó kora, lakhelye, neme.

A biztosítóknak október 31-ig kel a biztosítás tarifákat meghirdetni, az autósoknak novemberben kell felmondani a biztosítást és december végéig kell újra kötni azt.

Ha az üzembentartó nem fizette a KGFB díjat, utólagos kockázatviselési időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetni, mely sokkal drágább, mintha rendesen fizette volna a kötelező biztosítás díját.

A szerződőt a biztosító 50 nappal a váltás előtt írásban kell, hogy értesítse a váltási időszak kezdetéről és a tarifák alakulásáról. Ha a szerződő váltani szeretne, ezt az év végéig megteheti, ha nem, a szerződése hatályban marad.

Amire nem terjed ki a kockázatviselés a biztosító részéről: Ilyen, ha vezető ittasan vagy kábítószer hatása alatt okozott balesetet. Ha azokban az alkatrészekben keletkezett kár, melyek utólag lettek a gépjárműbe szerelve és azt a szerződésben nem fektették le. Ha rakodás közben keletkezett vagy, ha verseny közben keletkezett a kár. Háborús események vagy terrorcselekmények következtében történt a kár.

A biztosítottnaka káreseményt 5 napon belül kell a biztosítójánál bejelenteni. A károsultnak 30 napon belül.

Amennyiben megszűnik a szerződés: ez történhet a biztosítási díj nem fizetésével. 50 napot vár a biztosító, majd felszólít és 60 nappal már meg is szűnik a szerződés. Ha a szerződő újra szeretné a kötelező biztosítását megkötni, azt csak annál a biztosítónál teheti meg, ahol a szerződés megszűnt. Érdekmúlással is megszűnhet a szerződés, mikor az autót kivonják a forgalomból. A szerződők bármelyike felmondhatja a biztosítást a KGFB váltás idején, vagyis a legtöbb eseben minden év novemberében. Csak azoknál az autóknál esik ez az időszak az év közepére, akik 2010-ben vásárolták a gépjárművüket.

Közös megállapodással is megszűnhet a szerződés. Díjszámításhoz, használjunk kötelező biztosítás kalkulátort!

Vissza