Döntöttek: megmarad a baleseti adó


Nem lesz új biztosítási adó a kötelező biztosítások esetében, marad a baleseti adó. Egy indítvány alapján viszont a mezőgazdasági biztosítások adómentesek maradnának, az életbiztosításokhoz hasonlóan. Erről a költségvetési bizottság nyújtotta be a módosítást.

Az eredeti tervek alapján, az új biztosítási adó szintén 30%-os lett volna a kötelező biztosítások esetében, viszont a jogi háttér megváltozott volna, amit a biztosítók nem szerettek volna. A baleseti adót a biztosítók szedik be, de az üzembentartót terhelte volna jogilag. Az új tervezetben (amit most mégis elvetettek) viszont a biztosító fizette volna az adót, ami a beszedés módja miatt megterhelte volna a biztosítókat akkor is, ha áthárítják a baleseti adóhoz hasonlóan a díjra.

A biztosítók sikeresen vezették be és fejlesztették ki a baleseti adóhoz tartozó informatikai rendszert, ráadásul az év közben kötelezőt váltó autósok, akik megfizetik a baleseti adót is, elvileg duplán is adózhatnának az új biztosítási adóval, ami számos panaszt eredményezne.

Vissza