Idén is nagy lesz a mozgás a kötelező biztosítás váltás körül


Ismét csúcsot jósolnak a szakértők a KGFB piacán a váltás időszakában. Idén még alacsonyabb biztosítás díjak várhatóak, amelynek köszönhetően sok autós mozdul meg.

A korábbi véleményekkel ellentétben, a biztosítók 2011-re is csökkentették a kötelező biztosítás  díjait. Az évvégi KGFB kampány nem érint minden autóst, azért még mindig 3,5 millió gépjárműnek esik novemberre a váltás lehetősége. A tapasztalatok alapján, a jogszabályi változás miatt fokozatosan csökkenni kezd a kötelező biztosítás váltás lendülete, így az idei lehet az utolsó nagy váltás a biztosító váltás történetében.

A KGFB kárráfordításának csökkenésével az üzletág eredményessége jobb lett az elmúlt időszakban. Mivel az emberek párezer forintért is a kötelező biztosítás váltás mellett döntenek, az alacsony díj komoly állomány növekedést okozhat, míg a másik oldalon veszteséget. Így a biztosítók a tavalyi szezonból okulva, nagy hajrára készülnek.

Az Astra Biztosító rengeteg új ügyfelet szerzett eddig, és a többi biztosító által nem preferált fiatalabb autó tulajdonosok közül a kedvező KGFB díjaknak köszönhetően sokat megnyert magának. Az idei versenybe ismét belép a Wabard Biztosító és az AIM teljesen kivonul a piacról.

A kötelező biztosítás kalkulátor adatai alapján, a régebbi, nagy köbcentis autók jártak a legjobban azzal, hogy a hengerűrtartalomról, a KW alapú díjszámításra tértek át a KGFB törvény alapján. A díjak jelentős csökkenését az is gerjeszti, hogy az egyösszegű fizetés lényegesen több autósnak lesz elérhető, ami szintén a díjak csökkenéséhez járul hozzá.

A biztosítók nem tudják már kihasználni azt a lehetőséget, hogy a meglévő ügyfélnek csak a saját jövő évi KGFB díját mutatják és azt a díjat nem, ami akkor vonatkozna rá, ha a biztosítónál mint új ügyfél, újra kötné a kötelező biztosítását.

A biztosítók a kötelező biztosítás mellé kiegészítő biztosításokat kínálnak. Ilyen a kárrendezés biztosítás, asszisztencia biztosítást, de a legnépszerűbb, a CASCO biztosítás. Ezt szinte minden biztosító kínál a KGFB mellé, de nem árt tájékozódni, hogy milyen fedezetekre és milyen önrésszel szól.

A KGFB váltás terén csak azoknak van mozgásterük, akik nem idén vásároltak autót, nekik ugyanis ki kell várni az egy éves évfordulót. A kötelező biztosítás kalkulátor lehetőséget kínál arra, hogy az évforduló időpontjával kössük meg az új biztosítást, de annak a kockázatát vállalni kell, hogy az eltelt időben károkozás történik, már korántsem biztos, hogy a kiválasztott biztosító a legjobb a díj szempontjából.

Kerülni kell, hogy az idén vásárolt autóknál véletlenül a január elsejei időpontra váltson biztosítást, mivel akkor a kötött szerződés érvénytelen és az idő előtti szerződés felbontásával kell szembenéznie a tulajdonosnak.

Vissza