Januártól változik a kötelező biztosítás rendszere


A KGFB rendszer módosítása lehetővé teszi a biztosítóknak, hogy jövőre akár évközben is módosítsák a tarifáikat. Természetesen a felügyelet támasztott követelményeket ezzel kapcsolatban a biztosítóknak, például minden befolyásoló tényezőt ismertetni kell az érintettekkel és nem lehet különbséget tenni régi és új ügyfél között.

Jó hír ez azoknak, akik nem fordítottak kellő figyelmet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) váltásának lehetőségeire, hiszen a biztosítók a kampánykedvezményeket a hűséges ügyfeleken és az évközi váltókon hozták be. Azok a biztosítók, akik az október végi tarifahirdetésükön módosítani kívánnak, januártól bármikor megtehetik. A meghirdetés helye immár nem a két országos napilap, hanem a felügyelet, a Mabisz és a biztosító saját honlapja lesz.

A biztosítóknak a módosítást megelőző hatvanadik napon kell legkésőbb nyílvánosságra hoznia az új paramétereket. Az addig megkötött szerződések egy évig élnek, függetlenül attól, hogy a biztosító hányszor módosította a tarifáját. A kötelező biztosítás piacot a szakma a minőség irányába próbálja eltolni.

Eddig mindig az ár dominált, hiszen nem magunknak, hanem azoknak az autósoknak választottunk biztosítást, akiknek kárt okoztunk. A direkt kárrendezéssel ez alaposan megváltozhat. A korábbi rendszerben a károsult a károkozó biztosítójával kellett, hogy zöldágra vergődjön. A direkt kárrendezés lényege, hogy a károsult a saját biztosítójával rendezi a kárt, és az ő biztosítója számol el a károkozó biztosítójával. Azaz, mindenki magának választ majd biztosítót. Sajnos ez a rendszer óhatatlanul is az átlagdíjak emelkedését vonja maga után.

A 2013-as kampányban a Groupama-Garancia Biztosító már bevezette pár ezer forintos díjon a direkt kárrendezést, ami eddig a CASCO biztosítások esetén már évek óta működött. A biztosítók egy része megállapodást kötött, hogy a CASCO-val rendelkező ügyfeleik kárát direkt módon rendezik.

Vissza