Jótékony hatású kötelező biztosítás liberalizáció


A KGFB díjak 2013-as liberalizációja újabb versenyhelyzetet teremthet a piacon, hiszen az október 30-án megjelentetett 2013-as díjakat év közben többször is módosíthatják a biztosítók. A szakma azt várja, hogy a biztosítók itt is egymás alá licitálnak majd. A biztosítók eddig is hajtottak a novemberi kampányban az ügyfelekért, de az ilyenkor tett kedvezményes ajánlatokat az évközi váltókon próbálták behozni. Így az évközi kötelező biztosítás váltások magasabb díjakon történtek.

Ehhez az átlaghoz hozzájárult az is, hogy év közben az ügyfelek szokásai eltértek az év végén váltóéktól. Mivel év közben nincs KGFB kampány, sok ügyfél megfeledkezve a biztosítás váltás szabályairól, az évfordulót megelőző egy-két hétben próbálták meg az aktuális biztosításukat felmondani és megkötni az új szerződést. A váltás legfontosabb szabálya, hogy az ügyfeleknek a szerződés évfordulóját megelőző 30. napig kell legkésőbb a felmondásnak beérkeznie a biztosítóhoz. A meglévő szerződést legkorábban a fordulónapot megelőző 60. naptól tehetjük meg.

A gépjármű tulajdonosok gyakran magáról a kötelező biztosítás váltásról is megfeledkeznek, így gyakran későn "ébrednek" fel, és további egy évig kell a meglévő szerződésükben lenni. Ilyen esetben egyedül arra van lehetőség, hogy amennyiben a biztosító egy új szerződésért a jelenlegi díjunknál kedvezőbbet kínál, akkor közös megegyezéssel engedélyezi, hogy a meglévő szerződést felbontsák és az új szerződést kössenek. Elméletileg van arra lehetőség, hogy a biztosított megegyezzen a biztosítóval közös megegyezésről, de a gyakorlatban a biztosítók nem szokták elengedni az ügyfeleket.

A 2013-tól bevezetett módosítások lehetőséget kínálnak a biztosítónak, hogy új díjakat jelentessenek meg, hatvan nappal a bevezetése előtt. Az új KGFB díjakat a felügyelet honlapján kell bemutatniuk a biztosítóknak. Természetesen a már megkötött szerződéseken nem lehet módosítani, azaz félidőben nem emelhet a biztosító díjakat az ügyfeleknek. A megkötött szerződések egy évig maradnak érvényben.

Az új módosítás érinti a díjhirdetést is, mivel a nyomtatott sajtó kikerül, helyére a PSZÁF és a MABISZ oldalán történő díjhirdetés kerül. Mivel a 15 biztosító tarifatáblázatai rendkívül összetettek és kiterjedtek, senkinek sem ajánljuk, hogy a saját gépjárműve díját egyedül számítsa ki. A kötelező biztosítás kalkulátor révén néhány perc alatt mindenki a birtokában lehet, a következő évi díjaknak.

A kártörténetet is szabályozás alá vonták. Megmarad a közös kárnyílvántartás, de minden autósra bevezetnek egy egyedi számot, amellyel a biztosítók könnyebben megtalálják az ügyfelet és meggyőződhetnek a kártörténetéről. A biztosítási adó a KGFB-re nem terjed ki, mivel a baleseti adót hagyják meg a rendszerben, változatlanul 30%-os kulcs mellett. A biztosítók a tavalyi évben sikeresen vezették be a baleseti adót az adminisztráció területén, sajnos kivétel nélkül minden biztosító átterhelte az ügyfélre a plusz terhet.

Vissza