Kevés a biztosítóváltás a KGFB kampányban


A 2013-as kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kampány rekord alacsony váltót generált. A díjak olyan alacsonyak, hogy csak %-ban van nagy különbség köztük, forintálisan pár ezer, esetenként pár száz forintnyi, amely már kevés ingert jelent az autósoknak.

A felmondási határidő is a végéhez közeledik, nem árt résen lenni. Akinek január elseje a fordulónapja, annak legkésőbb december 1. éjfélig be kell juttatnia a szerződése felmondását a biztosítójához, hogy érvényes legyen. A kötelező biztosítás kalkulátorral történő szerződéskötés esetén nem kell a felmondásról gondoskodnia az ügyfélnek, az automatikusan a portál végzi. Aki önállóan mondja fel a KGFB-t, annak még december 31-e éjfélig kell az új szerződését megkötnie. Mulasztás esetén a kötelező nélküli napokra fedezetlenségi díjat kell fizetnie.

2013-tól a biztosítók évközben is hirdethetnek új tarifákat, de erre ritkán kerülhet sor. A már megkötött szerződésekre ez nem érvényes, azok a szerződött díjon, további egy évig érvényesek. A 2013-as kampányban a budapesti és a pest megyei autósok is kedvezőbb díjon szerződhetnek, de még így is átlagosan egy vidéki 60%-al olcsóbban tud szerződni.

A Pszáf az első héten leellenőrizte a biztosítók tarifáit és a díjhirdetés módját és az Astra Biztosítón kívül, mindenkit megbüntetett. Ugyanígy számos helyen tartott próbavásárlást és többen fennakadtak a rostán, mivel nem a hirdetésnek megfelelő díjakat közölték.

Évközben azok a biztosítók fognak új tarifát hirdetni, akik súlyos ügyfélvándorlást voltak kénytelenek elszenvedni. Ez az évközi váltók malmára hajtja a vizet, mivel eddig ezen a területen nem volt verseny, sőt több biztosító itt hozta be a kampányban adott kedvezményeket.

A biztosítók versenyében a legtöbb szerződés a K&H, Wáberer, Köbe és Uniqa biztosítók kötötték. A legnagyobb ügyfélvesztést az Astra, és az Allianz szenvedi el. A nettó szerződésszám tekintetében a Genertel, a Groupama-Garancia, a K&H és a Wáberer biztosítók állnak az élen.

Vissza