KGFB: a KKNyR váltja a bónusz besorolást


Az új KKNyR rendszert folyamatosan töltik fel a biztosítók, ahol a rögzített kötelező biztosítások száma eléri a tízmilliót. Ez az új kártörténeti rendszer váltja a jelenleg futó bónusz-malusz besorolást. A feltöltött adatok alapján az autósok harmada B10-es, míg ötödük A0-ás besorolásban van.

Az új nyílvántartás létrehozását évekkel ezelőtt döntötték el, amely a jelenlegi rendszernél hatékonyabban és pontosabban dolgozik majd. A nyílvántartott szerződésekból, mintegy négymillió az élő szerződés, a többi megszűnt. Az új nyílvántartás a kártörténet valódi, károkon alapuló rendszerét teremti meg a jelenlegi bónusz-malusz helyett, ahol számos egyéb kedvezményt építenek a kártörténetre, ezáltal elveszítve eredeti jellegét.

Az új rendszer pontosabb, évekre visszamenőleg teszi lehetővé a biztosítók részére a kockázatok elemzését és kedvezmények vagy pótdíjak kiszabását. A jelenlegi rendszerben a biztosítók annyi kedvezményt kínálnak, hogy a kártörténeten alapuló különbségtétel egyáltalán nem érvényesül, ráadásul a bónuszban B7-től felfelé alig van díjkedvezmény, míg alacsonyabb kategóriában 15-20% is elérhető.

Vissza