Komoly változások a kötelező biztosítás piacán


A biztosítók egy évvel ezelőtti kéréseit a kormány már idén ősszel megvitatja a Parlamentben és 2013. január 1-vel bevezetésre is kerül. A tervezet szerint a biztosítók évközben is módosíthatják a KGFB díjakat és a kártörténeti igazolások egy állandó azonosítót kapnak majd, illetve a díjhirdetés a PSZÁF és a MABISZ oldalán történik mad.

Eddig a biztosítók minden év október 30-án közzé tették a kötelező biztosítás díjaikat a következő évre. Ezen a díjon módosítani nem lehetett, akár alacsony, akár magas volt. Januártól a biztosítók tetszés szerint módosíthatják a díjaikat, de azokat a bevezetés előtt hatvan nappal meg kell hirdetni a saját, illetve a MABISZ és a PSZÁF oldalán is.

Így sikerülhet kiküszöbölni azt a trendet, amire a felügyelet és a MABISZ folyamatosan figyelmeztette a biztosítókat, sikertelenül. Amely szerint, az ügyfelek a biztosítási fordulót megelőző hatvan napon kívül nem köthetnének KGFB-t, de ezt mind a biztosítók mind az alkuszok lehetővé tették. Mivel most a biztosítók hatvan nappal korábban módosíthatják a díjaikat a bevezetés előtt, az ügyfelek a hatvan napon kívüli szerződéskötések esetében nem lehetnek biztonságban. Ezzel talán megszűnik a biztosítási fordulót 6-10 hónappal megelőző szerződéskötés.

Az ügyfelek és a biztosítók részére a közös kárnyílvántartási rendszer ellenére is komoly gondot okozott a beazonosítás egy-egy ügyfél esetében, ezért most mindenki egy állandó azonosítószámot kap a tévedések kiküszöbölése érdekében.

Az évközi váltások most még magasabb díjon lesznek elérhetőek, mivel a kampányban nyújtott alacsony díjak okozta kiesést az évközi váltókon hoznák be a biztosítók. A kötelező biztosítás kalkulátorunk naprakészen fogja tartalmazni a biztosítók által eszközölt változtatásokat.

Vissza