Kötelező biztosítás fejlemények


A tavalyi KGFB kampány további áresést produkált. Ennek ellenére a biztosítók az üzletágat pozitív, nyereséges tartomáyban tartják. Maga a kötelező díjbevétel és a kárráfordítás negatív, de a technikai tartalékokon realizált nyereség jócskán meghaladja ezt a veszteséget.

A kötelező biztosítás kampányban az autósok összesen egymillió szerződést mondtak fel. Az egymillió felmondásból, mindössze 300 ezer került vissza a korábbi biztosítóhoz és 700 ezer került új biztosítóhoz. A 2011-es díjakhoz képest a 2012-es KGFB díjak 3%-al alacsonyabbak, de az átszerződések lehetőséget kínáltak arra, hogy az ügyfelek átlagosan 30%-ot meghaladó díjat spóroljanak meg évente.

A kötelező biztosítás kalkulátor ezzel lehetővé tette a baleseti adó megtakarítását is. A 23 ezer forintos átlagdíjat a biztosító váltók 17 500 forintra csökkentették, mivel a magasabb díjjal rendelkezők cseréltek kötelezőt elsősorban. Sok autós viszont akinek alacsony volt a díja, nem érzékelt ekkora különbséget a biztosítók díjaiban, így ők nem is váltottak.

Az új nyomott díjakkal a biztosítók által kezelt kötelező biztosítás állománytömeg 11 milliárddal, 89 milliárdra csökkent. Ez a csökkenés több részből tevődik össze, de a 2012-es év folyamán váltó autósok még tovább fogják rontani a helyzetet. Ráadásul a díjesés üteme lelassult, míg 2011-ben 20 milliárddal, addig 2012-ben csak 11 milliárddal esett a biztosítások állománya.

A biztosító váltás során már megszokhattuk, hogy az ügyfelek a legalacsonyabb díjat kínáló biztosítót részesítik előnyben. Ehhez képest a 2011-es kampányban az autósok már a díjak mellett nézték a biztosító múltját, és a kínált szolgáltatásokat, melyből nem volt hiány az idén. A kötelező biztosítás kalkulátor adataiból jól látszik, hogy az autósok 60%-a választotta a legalacsonyabb díjat és 40% más szempontok szerint döntött.

Vissza