Kötelező biztosítás új törvénye alkotmányellenes


Alkotmányellenes, hogy az új KGFB törvényben, ha a vétlen gépjárműve megsérül, akkor a biztosítónak eleget téve műszaki vizsgára keljen mennie, különben a kár javításának nettó 60%-át kapja csak meg, ha nem tesz ennek eleget.

Április 1-től az új KGFB szabályozás szerint, ha a biztosító a biztosított ügyfelének, ha annak gépjárművében kárt okoztak, úgy ítéli meg, hogy az közlekedés biztonsági szempontból veszélyes a közlekedésre, akkor kötelező a gépjármű tulajdonost műszaki vizsgára küldeni a javíttatást követően. Ha a gépjármű tulajdonos 8 napon belül a kárfelmérést követően ennek nem tesz eleget, akkor a javíttatás nettó 60%-át kapja csak meg.

Viszont amíg el nem készül a vizsgálat, először csak a 48%-ot fizethetik ki a biztosítók, a kártérítési viszont nagyon sokáig elhúzódhat. Így a vétlen autós nem biztos, hogy a javítást saját pénzéből ki tudja fizetni.

A Magyar Autóklub szerint ez a jogszabály úgy ahogy van, rossz és alkotmányellenes, viszont a károsult így a károkozóhoz fordulhat, aki kérheti a bitosítótól a kár megfizetését.

Vissza