Kötelező biztosítás vadállattal való ütközés esetén


Nem lehet felkészülni arra az esetre, amikor az autós egy hirtelen előugró őzzel vagy vaddisznóval ütközik. Tisztában vagyunk-e mit nyújt a kötelező biztosítás erre az esetre?

Természetesen elsősorban ebben az esetben is nekünk vannak kötelezettségeink, vagyis az útviszonyoknak megfelelően vezetni, a veszélyre figyelmeztető táblákat figyelembe venni. Ám, ha megtörténik a baleset, akár egy életre szóló élmény is lehet.

Több biztosítónál is választhatunk a kötelező biztosítás mellé vadkár biztosítást, amely vaddal való ütközés esetén megtéríti a gépjárműben keletkezett károkat. Ettől függetlenül a rendőrség is megvizsgálja a baleset körülményeit, főleg azt, hogy az adott útszakasz megfelelően volt-e jelezve táblákkal. Illetve utánajárnak, hogy a sofőr követett-e el szabálysértést, s hogy a baleset ebből eredően következett-e be.

Az autós, amennyiben vétlennek bizonyul kárigénnyel léphet fel az illetékes vadásztársaságnál.

Az átlagos jelenség az, hogy a vadbaleseteknél senki nem lehet egyértelműen hibás, mivel az állatok viselkedése kiszámíthatatlan. Az, hogy mit nyújt ebben az esetben a kötelező biztosítás függ attól is, hogy az adott biztosító a kiegészítő biztosításban mit vállalt.

Vissza