Kötelező liberalizáció


2013. január elsejétől megkezdődik a kötelező biztosítás teljes liberalizációja. Kérdés, hogy a kampány árcsökkentő hatása megmarad-e a változásokat követően. 2013-tól, három újdonság jelenik meg a KGFB szabályozásban.

Az év elején már eldőlt, hogy az idei novemberi 2013-as kampányt már írott sajtó nélkül, a Pszáf és a Mabisz oldalain hirdetik meg a biztosítók. Újdonság, hogy a korábban felállított közös kártörténeti adatbázisban minden szerződő egyedi azonosítót fog kapni, mivel voltak gondok az ügyfelek beazonosításával.

A harmadik jelentős változás, hogy a biztosítók az október 30-i kötelező biztosítás díjhirdetést követően, évközben bármikor megváltoztathatják a díjaszabást. A díjszabás megváltoztatásához szükséges, hogy a biztosító a bevezetést megelező 60 napon belül meghirdesse az új díjakat. Ezzel a megoldással talán az az előnyösnek tűnő, de valójában hátrányos szerződéskötési mód, hogy a biztosítás fordulónapját megelőző 60 napon kívül, akár fél évvel korábban szerződjenek az ügyfelek.

Ezért a biztosítók pár % kedvezményt kínálnak, de az idő előtti elkötelezettség a megszerzett kedvezményt könnyen mínuszba dobhatja, ha egy olyan esemény történik, amely a kötelező biztosítás tarifaszámítását érinti. 6-8 hónappal történő idő előtti szerződéskötés alatt sok minden történhet, például vidékről nagyvárosba költözés, egy-két baleset okozás, vagy gyermekszületés. Az ilyen események egy másik biztosító kedvezőbb ajánlatának elfogadását lehetetlenné teszik.

Vissza