Liberalizáció - többet fizetünk majd a kötelező biztosításért?


A FBAMSZ közleménye szerint, a Parlament már az őszi ülésszakban napirendre tűzi a kötelező biztosítás liberalizációját. A biztosítók részére megváltozik a díjhirdetés módja, a díjhirdetés gyakorisága és a kártörténeti nyílvántartás is.

A biztosítók 2013-tól évközben is megváltoztathatják a kötelező biztosítás díjakat. Továbbra is október 30-án kell meghirdetni a díjakat, de egy hatvan napos átfutással lehetőség van azt évközben módosítani. A módosításhoz a MABISZ és a PSZÁF oldalán kell meghirdetni a változtatásokat. Ezzel a felügyelet megpróbálja azt a kedvezményesnek tűnő, valójában viszont hátrányos gyakorlatot, amely szerint az autósoknak lehetőséget kínálnak arra, hogy akár 6-8 hónappal a fordulónap előtt szerződést kössenek.

Ezt a biztosítók néhány százalék kedvezménnyel jutalmazza, de amennyiben változás áll be a díjat befolyásoló tényezők között, mint például lakhelyváltás, károkozás, gyermek születése. A tarifát befolyásoló tényezőkben beálló változás után, egyáltalán nem biztos, hogy a választott biztosító a legjobb döntés.

A díjhirdetés módja már az idén változi, így a 2013-as hirdetés a MABISZ és a PSZÁF oldalán jelennek meg, október 30-án. Az évközi váltók díja valószínűleg emelkedni fog, mivel a biztosítók a kampányban adott kedvezményeket rajtuk próbálják meg behozni.

A kártörténet adminisztrációs kezelésének megkönnyítése érdekében, mindenki egy állandó azonosítót kap.

Vissza