Számon kérhetjük a biztosítót?


A kötelező biztosítást már nem csak évvégén válthatjuk, hanem évközben is, bár ez csak az új autókra vonatkozik. A PSZÁF a KGFB tarifahirdetése előtt, körlevelet küldött a biztosítóknak.

Ebben a KGFB díjhírdetés új szabályait fektette le. Aki ezt megsérti, azt a biztosítót komoly pénzbírságra ítéli.

Ezáltal a szabályozás által a kötelező biztosítás piaca és kötés menete tisztább lesz. A piacot 4 millió biztosítás jellemzi és 120 milliárd Ft bevétel. Tavaly a 4 millió autósból 1,5 millióan kötöttek újra biztosítást és 1 millióan biztosítót is váltottak.

A PSZÁF felhívta a figyelmet, hogy aki 2010-ben vásárolta gépjárművét, annak a kötelező biztosítás újrakötése a vásárlástól számított egy évre rá lesz.

A körlevél szerint a tarifákat a biztosítóknak úgy kell meghirdetniük, hogy azt az ügyfél a forgalmi engedélye alapján és a meghirdetett tarifa alapján ki tudja számolni. A biztosítók a meghirdetett tarifákon és kedvezményeken évközben nem változtathatnak. A gépjármű flotta az egy biztosítónál kötött legalább 5 autó lehet. Kedvezmény pedig az, amit az ügyfél meg tud ítélni. Ha a biztosító csak a honlapján hirdeti meg kedvezményét és a díjakban ez nem szerepel, azt a PSZÁF nem fogadja el.

A díjtarifák alapdíját is fel kell tüntetni. Csak indexszorzót nem használhatnak a biztosítók, mint azt tették eddig. A VIP lista díjtarifán kívül nem helyezhető el! A biztosító évközben a díjakat nem változtathatja meg, csaka bonusz malusz besorolás díjváltozását lehet. Az önrész alkalmazása is jogilag sértő, így nem alkalmazható. Más ügyfelet ajánló ügyfél sem kaphat már kedvezményt. Kuponok kibocsátása is mellőzendő.

Vissza