Újak a szabályok a kötelező biztosításban


A PSZÁF folyamatosan figyeli a KGFB-ben résztvevő 4 milliós autós, 130 milliárdos díjbevételt termelő termékének folyamatos követését.

A változások egyike, hogy a kötelező biztosítás váltásának időszaka nem minden autós számára a november. A 2010-ben vásárolt gépjárműveknek a vásárlás időpontjától szíámított egy év a biztosítás átkötésének az időpontja.

2009-től a kötelező biztosítás terméke tavaly volt először nyereséges, annak ellenére, hogy a KGFB átlagdíj -7%-al csökkent. Nagyon jó eredmény, hogy a károk és személyi sérülések is csökkenést mutatnak. A tendenciák is további csökkenést mutatnak a 2010-es évre. Ugyanis a kötelező biztosítás átlagdíja további -6%-al csökkent és a kárfelhasználás is -3%-al.

A biztosítók tőkefeltöltöttsége 2 biztosító kivételével meghaladja a 150%-os szintet, összeségében tekintve pedig a 240%-ot is. Tehát az újonnan indulók számára ez nagyon kecsegtető. 12%-os nyereség a kötelező biztosítást áruló biztosítóknak az éves díjbevételre viszonyítva biztos.

A 2010-es évben új piaci szereplők is megjelentek a kötelező biztosítás díjhírdetésekor. Az egyik a tavaly eltiltott Wabard Biztosító, a másik pedig a román Astra Biztosító. Ma Magyarországon 14 biztosító létezik, melynek KGFB díjait, kötelező kalkulátorunkkal meg is tekinthet. A 3 piacvezető biztosítónak 54,5% a piaci részesedése.

A kárgyakoriság 2009-ben 3,8% volt, ami igen kedvező az előző évekhez képest. Ami jó hír, a legfőbb károkozók, mint a busz, tegergépkocsik, vontatók által okozott károk is csökkenést mutatnak. A legnagyobb kárgyakoriság a 218 darab trolibuszhoz fűződik, mely 50%-os.

A 2009-es év volt idáig az egyetlen, ami jövedelmezőséget jelentett. A 12%-os nyereség nagyon jól hatott a piacra, ami 15,2 milliárd profitot jelent. Viszont most visszaeséssel kell számolni. 2-3 milliárdos eredmény várható most a piacon.

Az elmúlt 3 évben a KGFB díjak is és a károk is csökkentek, ezáltal kicsi, de mégis további kötelező díjcsökkenésre lehetne számítani. Az is azt mutatja, hogy az eddigi évekhez képest csak a tavalyi év volt az, mikor a kötelező biztosítás piaca nyereséget mutatott.

De mivel a naptári évforduló egyre inkább tért fog veszíteni, ugyanis már nem minden autósnak a november a naptári évforduló a kötelező biztosításban, egyre kevesebb lesz az átkötő. Erre még az is rányomja a bélyegét, hogy új kötelező díjszámítás kezdődik.

Az eddig hengerűrtartalom helyett a teljesítmény alapú számítás lesz a mérvadó. Ami azt jelenti, hogy az autósok 40%-a lesz az, aki biztosan vált, ami azt jelenti, hogy 1,5-2 millió kötelező biztosítás váltás várható.

Vissza