Van még lejjebb a kötelező biztosítás díjakban


A kötelező biztosítás átlagdíja alapján lehetetlennek tűnt, hogy további csökkenést láthatunk ezen a piacon. Ráadásul nem is kis mértékű, mert átlagosan 5-8%, de nem ritka a 20%-os csökkentés sem, egyes esetekben. A fővárosiak és az aglomerációban élők is jól járnak az idén, de nem maradnak ki a fiatalok és a kármentesen vezetők sem.

Az előzetes szakértői nyilatkozatok emelkedő díjakról számoltak be, hiszen a régiós összehasonlításban is kiugróan alacsony díjszint, látszólag tarthatatlan. Mivel jelenleg reálértéken a tíz évvel ezelőtti díjbevétel szintjén áll a szektor, mégis nem csak megalapozott a biztosítók döntése, hanem nyereséges is, hiszen a kárkifizetések a díjcsökkentésekkel arányban csökkentek.

Az idei kampányban a tavalyihoz hasonlóan, a szolgáltatások és kiegészítő biztosításokra tolódik a hangsúly. Egyes lakás-, és CASCO biztosításokat 30-60% kedvezménnyel vehetnek meg az autósok, amely már része a jövő évi biztosítási adónak, amely 10, illetve 15%-al súlytja az említett vagyonbiztosításokat.

A biztosítók versenyébe a nagyok is beszálltak, idén az Allianz, az Aegon, az Uniqa Biztosítók is alacsony díjakat kínálnak az ügyfeleknek. Az utóbbi években a kisebb biztosítók sokat hoztak a régi nagyokon, akiknek jelentősen csökkent a piaci részesedése az elmúlt öt évben.

Az idei KGFB versenyben díjazzák a fővárosi és az aglomerációban élőket, a fiatalokat, a közszolgákta, a balesetmentesen vezetőket, egyes foglalkozással rendelkező autósokat, a meglévő egyéb vagyonbiztosításokat, de a vidéken élők sem maradnak kedvezmény nélkül, a Wáberernek köszönhetően.

A régi kapcsolt szolgáltatásokon túl, idén bónusz biztosítás is megjelent, szintén a Wáberer Biztosító jóvoltából, így akinek az autójával más vezető okoz kárt, nem szenvedi el a jövő évben a kétrajthelyes büntetést. Évközben a díjak akár tovább is csökkenhetnek, ha a trendszerűen kialakult 5%-os autóhasználat csökkenés állandósulna. Az idei 2,3 millió lehetséges biztosító váltóból, akik két-három éve váltottak utoljára szerződést, idén kiemelten megérné egy újabbra cserélni. A biztosítás váltások számát 500 ezer és 1 millió közé teszik és várhatóan 60%-a születik kötelező biztosítás kalkulátor segítségével.

Több olcsó szolgáltatás idén ismét elérhető, mint a szélvédőkár, vagy viharkár és a vadkár esetében is. Létezik még természetesen a kátyúkár-biztosítás, a mini CASCO, a sporteszközre és kisállatra köthető biztosítások is.

Vissza