Visszafogottabb kötelező biztosítás kampányra számíthatunk


A paicra nincs új belépő, pár %-os csökkentés várható idén. Minden éveben van egy meglepetés ember, idén ez elmarad valószínűleg. A kötelező biztosítás díjak forintban kifejezett csökkentésére nincs esély, így egy szolgáltatás és kapcsolt biztosítás verseny alakulhat ki a biztosítók között.

Ebben a kampányban a 2010-es szabálymódosításnak köszönhetően idei november-december hónapokban 2,8 millió autós pénzéért folyik majd a küzdelem. A KGFB piac nem veszteséges, a jelentős díjbevétel csökkenés mellé arányos kárkifizetés csökkenés társul, ami biztosítja a rendszer biztonságos működését.

Ezzel szemben viszont egy új belépőnek nem vonzó a kötelező piac. 2010-ben az új Astra Biztosító tarolt, de a 2011-ben belépő CIG egy kifejezett célcsoportot lőtt be magának, a vállalati flottákat. Ilyen árak mellett stabil ügyfélkört KGFB-ből nehéz építeni, másból pedig lehetetlen. A biztosítók a kötelező hátán viszik a keresztértékesítést a CASCO és a lakásbiztosítás területén, hogy csak a vagyonbiztosítást érintsük.

Az autósoknál a biztosító presztizse háromezer forint alatt számít, nagyobb különbségnél a díj dönt, mivel a szolgáltatást nem a biztosítás tulajdonosa kapja, hanem akinek esetlegesen kárt okoz. Az átkötési versenyek győztese rendszerint az, aki a piaci átlagdíjcsökkentésnél nagyobb mértékben csökkenti a díjait, míg a vesztesek azok, akik az átlagos szinthez képest kisebb mértékű csökkentést hajtottak végre a díjaikon.

A statisztikák alapján elmondható, hogy 2009-ig folyamatosan emelkedett a biztosító váltások száma. A váltók tekintetében ez volt a csúcspont, az 1,5 milliós számával. A 2010-es évben ennél 300 ezerrel kevesebben váltottak, tavaly pedig a 2009-es szint fele született meg, a maga 730 ezres számával. Ez vetíti előre az új trendet, miszerint ilyen alacsony díjszint mellett nem lehet komoly csökkentést végrehajtani, amely az emberekben a váltási hajlandóságot érvényre juttatná, azaz kevesebb átszerződés fog születni. Érdekesség, hogy a váltások viszont egyre nagyobb mértékben történnek kötelező biztosítás kalkulátorral.

Az ügyfelek legnépszerűbb kiegészítő biztosításai a mini CASCO, a vad-, és szélvédőkár, a kátykár-biztosítás és a kiegészítő balesetbiztosítás. Mivel a tavalyi évben nem váltott mindenki, a leginkább nekik fogja megérni a KGFB kalkulátorokat elemezni, hiszen náluk még jelentős díjcsökkentés érhető el, nem beszélve a 30%-os baleseti adóról, ami egy magasabb díj esetén magasabb összeget jelent az autósnak.

Vissza