10%-os adó van a lakásbiztosításokon


2013. januárjától kötött lakásbiztosításokra 10%-os biztosítási adót számítanak, de a verseny miatt maximum az adó felét tudják a biztosítók áthárítani. Az új adó alanya a biztosító és az éves díj alapján kell befizetniük a biztosítások után az adó összegét.

Az árverseny könnyen a nagy biztosítók irányából, a kisebbek felé tolják az ügyfeleket, mivel az új adó sávos, így a kisebb árbevételű biztosítók kevesebb adót fizetnek. Ez helyzeti előnybe hozza a kis biztosítókat, mivel az ügyfelek éves szinten megtakarított egy-két ezer forintért is váltanak biztosítót. Könnyen megtehető, hiszen a lakásbiztosítás kalkulátorral a teljes palettát megtekinthetik az ügyfelek és egy kattintással mindent el is intézünk helyettük.

Kérdés, hogy a kis biztosítók tudnának-e kezelni egy nagyobb volumenű szerződés állományt, megfelelő szintű szolgáltatás nyújtás mellett? A nagy biztosítóknak az árérzékeny ügyfelek részére egy esetleges díjnövekedés kapcsán, tanácsadással kell szolgálni, hiszen több olyan elem is előfordulhat a lakásbiztosításában, amelyre nincs szüksége. A felesleges elemek elhagyásával menedzselhető marad a biztosítási adó előtti díjszint.

Vissza