200 milliós a kár a vörösiszap miatt a Generali Biztosítónál


Devecseren és Kolontáron a Generali Biztosító által biztosított 8 házban mintegy 30 millió Ft a kár. Egy üzem és a többi ott lévő üzlet kára pedig 168 millió Ft-ra rúg. A vörösiszap által okozott kár egyik fele a lakóépületeket rongálta, a másik részről pedig az ingóságokat.

A Generali Biztosító már a gyorssegélyt is átutalta az általuk biztosított károsultjainak, melynek összege 150 ezer Ft. A Generali Biztosító szakemberei, kárszakértői több napja dolgoznak a helyszíneken. Devecseren és Kolontáron 30 millió Ft kárt becsültek.

A többi településen, ahová még az iszap betódult, ott a Generali Biztosító által biztosított házakban, épületekben nem történt kár. Viszont a tényleges kár lezárásához még szükségesek azon szakértői vélemények is, melyek az iszap okozta kár későbbi hatásait vizsgáják. A kolontári tojásüzemben is hatalmas kár keletkezett. Az eddigi felmérések 160 milliós Ft-os kárt mutatnak.

A károk leginkább az épületekben okoztak nagy kárt, persze figyelmen kívül nem lehet hagyni az ökológiai katasztrófát és annak felbecsülhetetlen kárát sem. Az épületek faláról a vakolatot le kell verni, az iszapot ki kel lapátolni az épületek belsejéből, hideg, meleg burkolat cseréje elkerülhetetlen, a konnektorokat is kell cserélni. Az ingóságok szinte 95%-a pedig annyira tönkre ment, hogy azt ki kell dobni. és nem beszélve az utak, járdák tisztításáról, kerítések kicseréléséről.

A Generali Biztosító, több más biztosítóval egyetemben annak ellenére méri fel a károkat, hogy ez a jellegű katasztrófa ipari jellegű és ilyen katasztrófákra nem köteles fizetni a biztosító. A Generali Biztosító folyamatosan tartja a kapcsolatot a katasztrófa védelemmel és segít a szükséges eszközökkel a kárelhárításban.

Vissza