A biztosítási adóval javulhat a lakásbiztosítás állomány szerkezete


A hazai ingatlaok biztosítási aránya megfelelő, viszont az állomány szerkezetével gondok vannak. A legtöbb lakásbiztosítás évtizedes múltra tekint vissza, sem a díja, sem a szolgáltatásai nem megfelelőek, a tulajdonosok mégsem nyúlnak hozzá.

A tíz, esetenként tizenöt éve kötött szerződések esetében, az akkori állapotokhoz képest jelentős változások álltak be, az ingatlan, a szerződő és a biztosítók jelenleg érvényben lévő lakásbiztosításaihoz képest. A januártól bevezetett 10%-os biztosítási adó hatására, most sokan áttekintik a szerződéseiket és megújítják azokat.

A régi szerződések alapvetően magas díjakkal dolgoznak a jelenlegi árszinthez képest, és olyan szolgáltatásokat tartalmaznak, amelyekre ma már nincs szükségünk, viszont a piacon már sokrétű szolgáltatások vannak, amelyekre pedig szüksége lenne a szerződőnek.

A szerződéseket 10-15 éve az akkori igényeinknek megfelelően alakítottuk, amelyhez képest a mai helyzet gyökeresen megváltozhatott. Például az ingatlanban történt fejlesztések, az ingóságok értékének növekedése esetén, a szerződés könnyen alulbiztosítottá válhatott, az évenkénti indexálás esetében is.

Komoly kérdés, hogy újra beszerzési értékre szerződtünk-e? Amennyiben nem, egy káreset kapcsán a biztosító értékcsökkenéssel megkúrtított összeget fog adni, amely révén egy új ingóság beszerzéséért a zsebünkbe kell nyúlni. Aki pótlási értékre szerződik, annak egy hasonló kategóriájú, új termék árát fizeti a biztosító.

Az ingatlanban sokszor olyan fejlesztések történnek, mint rá, vagy hozzá építés. Amennyiben az értéknövekedést a biztosítónak nem jelentettük, kár esetében arányosan csökkentik a kárkifizetést, mivel a szerződés alulbiztosítottá vált.

A szerződéskötés pillanatában fontosnak tűnő, illetve az akkor elhanyagolt és kihagyott fedezetek, mára fontosakká válhattak. A biztosítók ráadásul azóta számtalan csomagot állítottak össze, illetve tetszőlegesen alakítható lakásbiztosításokat kínálnak, kiegészítő szolgáltatásokkal és biztosításokkal, a réginél sokkal kedvezőbb árakon.

Az új adó és a szükséges felülvizsgálat miatt, a lakásbiztosítás kalkulátorral minden biztosító díja és szolgáltatása áttekinthető, akár 20-40%-os megtakarítással!

Vissza