A kánikulát nagy erejű viharok követik: van lakásbiztosítás?


A kánikulákat követően érkező hidegfrontok rendszerint heves széllel és esővel érkezik, ám sokaknak még mindig nincs lakásbiztosítása annak ellenére, hogy viharkárra és az alap biztosítási eseményekre egy átlagos családi házra havi háromezer forintból megoldható lenne.

Csak a május és június hónapok több százmilliós károkat okozott és az egy évtizede kialakult tendencia csak fokozódik. Ma már Magyarország területén is egyre több tornádó jelenik meg, amely eddig nem volt jellemző az országban. Nagyon fontos lenne, hogy aki rendelkezik lakásbiztosítással, az is nézze át a szerződését, hogy milyen káresetre mekkora fedezet van.

Körültekintően kell ezekben az esetekben eljárni, mivel a biztosítók a szél okozta károkat csak egy bizonyos erősségű szél felett fizetik ki, így küszöbölve ki azt, ha az épület elhanyagolt állapota jelentősen rásegített a kár keletkezésére, már egy kisebb erejű szél esetében is. De figyelni kell a felhőszakadás esetében arra is, hogy térítenek-e panelhézag beázást, vagy nyitva felejtett nyílászárón keresztül történő beázást.

A biztosítók szabályzatai előírják az értékmegőrzésben történő szerepünket, amelynek érdekében már több biztosító SMS-ben értesíti az ügyfeleket, ha a térségükre vihar fog lecsapni az elkövetkezendő órákban. Az autónkat védhetjük azzal is, ha beállunk a garázsba, vagy nem parkolunk vele fa alá, így a letörött ágak nem tesznek benne kárt.

A lakásban az ablakokat zárni kell, amennyiben rendelkezünk redőnnyel, azt le kell ereszteni. Villámcsapás okozta túlfeszültség elkerülése érdekében a műszaki cikkek hálózati csatlakozóját a fali konnektorból ki kell húzni.

A lakásbiztosítás kalkulátorral mindenki ellenőrizheti a már meglévő szerződésének aktualitását, illetve a biztosítással nem rendelkezők megtekinthetik, hogy mennyibe is kerülne a védelme az otthonának.

Vissza