A lakásbiztosítás fizeti a villám és a túlfeszültség okozta károkat


A napokban felröppent hírre, miszerint a biztosítók szigorítják a villámcsapás okozta túlfeszültség okozta károk kifizetéseit, egyre másra érkeznek a sajtóban a cáfolatok. A hírbe hozott Aegon Biztosító csak egyes típusú, új szerződések esetében írja elő a plusz védelmet.

A régi szerződéseket ez az új feltétel nem érinti, de az újonan kötött szerződések esetében is csak egy-egy ezer forintos, túlfeszültséget levezető eszköz közbeiktatását kéri a biztosító. A biztosító ezt az intézkedést a CASCO biztosításban is előírt riasztó és indításgátló meglétéhez és feltételéhez hasonlította.

Az Aegon Biztosító felhívta a figyelmet, hogy mind az ügynökeik, mind a lakásbiztosítás kalkulátor felhívja a szerződők figyelmét biztosítás kötés közben egy esetleges plusz feltétel megjelenésére.

A Generali Biztosító kiadott közleményében elzárkózott minden, hasonló intézkedés vagy szigorítás elől. Ők továbbra sem terveznek a villámcsapás okozta túlfeszültség elleni módosítást vagy feltételt a szabályzatba emelni, annak is okán, hogy idén már 100 milliós kárkifizetésük volt hasonló okokból az ügyfeleknek.

A biztosítók jelentései a közelmúltban valóban kiugróan magasnak találták az ilyen jellegű károkat, így elképzelhető, hogy a jövőben történnek szigorítások a biztosítók részéről. Mivel a kártípusokat nem egy-két év kárkifizetései alapján mérik, hanem évtizadas átlagot figyelnek, az elmúlt évek kiugró eredményei nem járnak a lakásbiztosítás díjemelésével, vagy szerződések feltételeinek szigorításával.

Vissza