A lakásbiztosításokat is érdemes évente felülvizsgálni


Az éghajlati változások által bekövetkező egyre hevesebb viharok komoly erőpróba elé állítják a biztosítókat. A lakosság háromnegyede rendelkezik valamilyen lakásbiztosítással, de az avulás ellen az évenkénti áttekintés ajánlott, amellyel nem csak a díjon lehet spórolni, hanem a szerződés szolgáltatásait is lehet emelni.

A növekvő és egyre hevesebb természeti károk arra ösztönzik a lakosságot, hogy minél több figyelmet szenteljenek a lakásbiztosításukra. A hazai biztosítási lefedettség európai viszonylatban sem mondható rossznak. A lefedettség magas volumenét beárnyékolja, hogy a szerződések szerkezete nem megfelelő, leginkább az alulbiztosítás jelent problémát.

Az alacsony díjak elérése érdekében hajlamosak vagyunk alulbecsülni ingó és ingatlan vagyonunkat, amely az első komolyabb kárt követően megis bosszulja magát, mivel nem kapunk akkora kártérítést, amennyibe a kár helyreállítása kerülne. Fontos a szerződéskötéskor a helyes becslés és az újra beszerzési értékre való szerződés, mivel a biztosító kár esetén az új értéket téríti ebben az esetben.

Legalább évente számvetést kell végezni a lakásbiztosítás kötvényén szereplő vagyontárgyak és azok értékével kapcsolatban. Mivel az ingó vagy ingatlan vagyon értéke is növekedhet, így szükségessé válhat a biztosítás áttekintése. Ezt az is erősíti, hogy a biztosítók folyamatosan fejlesztik a termékeiket és ennek jegyében egyre testreszabhatóbbá teszik, ráadásul folyamatosan új fedezeteket vonnak be egy-egy csomagjukba és kiegészítő biztosításokat kínálnak.

Sokan a biztosítók indexálását bújtatott díjemelésnek tekintik, holott ez csak az átlagos árszínvonal emelkedését követi. Amennyiben nem kérjük az indexálást és nem végzünk évenkénti felmérést, a szerződésünk gyorsan alulbiztosítottá válik.

Vissza