Alig tudjuk mit tartalmaz a lakásbiztosításunk


A hazai piac több, mint 70%-ban biztosítva van, mégis a lakástulajdonosok döntő többsége nincs tisztában azzal, hogy milyen a lakásbiztosítása, milyen szolgáltatásokat tartalmaz, a piaci árakhoz képest a jelenlegi biztosítási díja hova kalibrálható és alulbiztosított-e a szerződése.

Alapvető probléma a lakásbiztosítás szerződéseknél, hogy a tulajdonsok többsége legalább tíz évvel ezelőtt kötötte, az akkori igényeknek és élethelyzeteknek megfelelően. Fogalmunk sincs, milyen szolgáltatásokat tartalmaz, abból mi vált feleslegessé és mi az, amire viszont szükségünk lenne.

Az ingalan és ingóság értékének meghatározása is fontos, hiszen káreseményt követően az alapján fizet(ne) a biztosító. Itt pedig komoly eltéréseket tapasztalnak a szakemberek, főleg, ha elmaradt az évenkénti indexálás. Egy 10-15 éves szerződés teljesen alulbiztosítottá válik ilyen esetben.

Pótlási értékre szerződtünk? Pótlási érték esetén, a biztosító az ingó vagy ingatlan vagyon megsemmisülése esetén az új értéket téríti meg. Ellenkező esetben levonja az értékcsökkenést, de abból nem tudjuk pótolni a kárt, mindenképpen a zsebünkbe kell nyúlni. Bővítettük az ingatlant, de a biztosító nem is tud a tetőtér beépítéséről? A biztosító azt fogja kifizetni, amiről tud.

A fentieken túl, olyan fedezeteket nem kötöttünk meg, amire ma már sokkal nagyobb szükségünk van. Álatlában sokan próbálják minél kisebb díjból megúszni a lakásbiztosítás szerződést. Ezekben az esetekben a fedezetek köréből olyan káresetek kerülnek törlésre, mint az üvegkár, csőtörés, villámcsapás okozta károk, árvíz, vagy földrengéskár, esetleg a felelősségbiztosítás, amely a másoknak okozott károkat téríti meg. A drágább vagyontárgyakat külön kell felsorolni a szerződésben, amelyet általában szemléz a biztosító és a számlát is meg kell tartani róla.

Akiknek a díj sarkalatos kérdés, a lakásbiztosítás kalkulátor segítségével akár 20%-ot is tud spórolni, illetve mindig naprakész információkat kap a piaci változásokról, szolgáltatások bővüléséről, és természetesen a díjak alakulásáról is. A társasházi lakásokra gyakran köt a közös képviselő és a tulajdonos is lakásbiztosítást. Ilyen esetben a régebben kötött szerződés az érvényes, tehát nem árt érdeklődni a közös képviselőnél.

Vissza