Árvízkár


A hullámtérbe épített házakra, ha jön az árvíz és kárt okoz, akkor a biztosító nem fizet. Ezeknél a házaknál a bel és talajvíz esetén sem fizet a biztosító. Pedig ezek a házak engedéllyel épültek fel, annak ellenére, nem lehet ilyen esetekre lakásbiztosítást kötni.

A jogszabály előírja, hogy a hullámtér célja az, hogy ebben az árvíz levonulhasson.

De nagyon sok épület engedéllyel épült a hullámtérbe. A biztosítók hogyan biztosíthatnának ekkora kockázattal ingatlanokat?

A Környezetvédelmi minisztériumban elmondták, hogy igenis szigorú szabályok mellett lehet építeni hullámtérbe. A környezetvédelmi minisztérium a vízügyet is fel kell hogy kérje referálni, bár sok esetben ez nem történik meg, így is kikerülhetnek engedélyek az építkezésre. De ha meg van az engedély, akkor előírás, hogy az árvíz megjelölt szintjénél magasabbra kell az épületet húzni.

De sok épület az árterekben engedély nélkül épült fel, ilyenkor a tulajdonos felelőssége, ha kár merül fel.

Az előírás szerint cölöpökre, pillérekre kell a házat építeni, így az épületben nem lesz kár árvíz esetén. Előfordul viszont, hogy sokan a cölöpöket beépítik és az árvíz okozta károknál az építési engedélyt lobogtatva akarnak kártérítést követeli, de ez már ekkor a tulajdonos felelőssége, lakásbiztosítás hiányában.

A biztosítók kimondják, hogy az előre látható, bekövetkezhető kockázatokra nem lehet lakásbiztosítást kötni. Legyen az 1 hét vagy 5 év múlva, de bekövetkezik.

Azok az ingatlanok, melyek hullámtérbe, ártérbe épültek, árvíz nélkül is, az évi többször is emelkedő vízszint miatt is károkat okozhat.

A Tisza 1998-ban olyan területeket is elöntött, amelyeket eddig még soha. Az azt követő négy évben pedig volt, hogy háromszor is egymás után. Ennek oka a visszaduzzasztás volt, melyet rosszul végeztek.

Az állam inkább a megelőzésre fordít összegeket és energiát. Sajnos a már meglévő problémákban nem igen tud segíteni.

Az állam az árvízvédelemre mintegy 1 milliárd Ft-ot fordít, a megelőzésre mintegy 3 milliárd Ft-ot tesz félre. Fejlesztésre 150 milliárd Ft, több Európa Uniós pályázat van előkészületben vagy már beadva. Az egyik a 30 milliárd Ft-os Duna Projekt, mely 200 Km-en át árvízvédelmi rendszert építenek, hogy az ott élő lakosokat megvédjék.

A Tiszánál is nagy projektek vannak előkészületben, víztárazók építésébe fognak. Magyarország mintegy 45%-át érinti a belvíz kérdése. Főként keleten és az Alföldet.

Vissza