Kellene a lakosságnak a lakásbiztosítás


2010. utolsó negyedéves emelkedése ellenére csökkentek az ingatlanbiztosítás kötések száma hazánkban. Bár az ingatlanok háromnegyede biztosított, ez a nyugati csaknem 100%-tól elmarad.

A dúrván negyvenezerrel csökkenő szerződésszám egyértelműen a válság rovására írható, illetve a fizetőképes keresletére.

A biztosítások számának visszaesése mellett viszont nőttek a katasztrófák száma hazánkban és a biztosítók csaknem 20 milliárdot fizettek ki ilyen jellegű károkra.

A szakemberek szerint száz évente fordulnak elő hasonló méretű viharok mint 2010-ben, de az éghajlatváltozás miatt, nem tudhatjuk, hogy mikor lesz a következő hasonló év, és hol fog lecsapni a vihar.

Nyugaton lehetséges katasztrófabiztosítást kötni a lakásbiztosítás mellé, de ez idehaza egyenlőre nem megoldott, még az úgynevezett ALL RISK lakásbiztosítások sem védenek minden káreseményre.

Az állam által kifizetett részleges, vagy teljes kártérítések hosszú távon nem jelentenek megoldást, mivel rombolja a lakásbiztosítás piacát és azt az üzenetet közvetíti a laóknak, hogy nem kell lakásbiztosítást kötni. Mivel az állam nem tudja folyamatosan hol a belvíz, hol az árvíz okozta károkat téríteni, szükség lesz a többször felvetett kötelező lakásbiztosítást bevezetni, amely olyan károkat is térít, melyekre a piac nem hajlandó.

Vissza