Komolyabban kéne venni a lakásbiztosítást


A hazai piac lefedettsége rossznak éppenséggel nem mondható, viszont a lakásbiztosítás szerződéses állomány minősége komoly problémákat vet fel, legfőképp az alulbiztosítottság kérdéskörében. Ennek a rendezésére kitűnő alkalom lehet a januárban bevezetett biztosítási adó.

Az ügyfelek az adó miatt vélhetően körülnéznek a piacon és aki megteszi, meglepődve fogja tapasztalni, hogy évek óta fizet 30-50%-al többet a szükségesnél. A szerződések többsége 8-12 éves, és az akkori díjszint és a nyújtott szolgáltatások, illetve fedezetek köszönő viszonyban sincsenek a mai kínálattal.

A réges régen megkötött szerződésekben foglaltakról, az ingatlan és ingóság értékéről és az esetlegesen kialakult alulbiztosítottságról az ügyfelek többségének fogalma sincs, mindenki arra számít, hogy ha káreset történik, a biztosító fizetni fog.

Gyakori hiba, hogy az ingalaon végzett értéknövelő beruházások, mint a tetőtér beépítés, a hozzáépítés, vagy az esetleges nagyobb felújítások nem tükröződnek a kötvényen szereplő ingatlan értékének összegével. Az ingósággal ugyan ez a helyzet, mivel az évek alatt a család növekedésével egyre több tartós cikk került az ingatlanba, a kezdeti állapothoz képest.

Ráadásul a díjcsökkentés okán sokan nem indexáltatják a szerződést és nem a pótlási értékre szerződtek. Az indexálás elhanyagolása a szerződés alulbiztosítottságához vezet, míg a nem pótlási értékre való szerződés, egy kár esetén történő értékcsökkenéssel kalkulált kifizetést jelent. Csakhogy, ha pótolni kívánjuk a károsult vagyontárgyat, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen egy új árának a töredékét fizeti csak a biztosító!

Ráadásul a szerződéskötéskor mindenki a legjobban akar járni, és a költségcsökkentés jegyében egyes fedezetek kikerültek a szerződésből, amelyre a megváltozott élethelyzetben már szükségesek lehetnek. A biztosítási adó bevezetésével mindenki öt perc alatt meggyőződhet a lakásbiztosítás kalkulátorral, hogy mennyit tud megtakarítani a régi díjából éves szinten.

Vissza