Lakásbiztosítás a szélsőséges időjárásra


Az elmúlt 5 évben megnőttek az ingatlanbiztosítások terhére történt kárbejelentések. Tavaly 510 milliárd Ft-ot fizettek ki a biztosítók az ingatlanbiztosítás károkra és ebből 200 milliárdot a vagyon károkra. 2,5 milliárd Ft volt csak a viharkár, nyári viharok is, mint mindig a jégzápor okozta károk, ablaktörések, letört ágak, szél által kicsavart fák, stb.

Viszont a télen bejelentet károk közül nagyon sok volt a hó súlya alatt beszakadt tetők, vagy a tetőről lecsúszott nagy hó mennyiség, a jégcsapok leszakadása. A hó nyomás által beszakadt tetők maguk után vonják általában az újra festést, tapétázást és a biztosítók kb 300 ezer Ft kárösszeget is kifizethetnek ilyenkor.

Az autókban legtöbbször a tetőről lezúduló hó vagy jégcsap okozhat kárt, mint például a szélvédő betörése, motorháztető behorpadása, festék lekopása. Ebben az esetben, miután a biztosító minden körülményt megvizsgált, akár fél millió Ft-ot is kifizethet. De azt mindenképpen megvizsgálja, hogy az autós megtett e mindent, hogy a kárt elkerülje.

A tetőről lezúduló hó sajnos személyi sérülést is okozhat. Szerencsére ez nem túl sok, de tavaly ezek száma emelkedett. Ezek 100 ezer Ft körüli összeg kifizetését vonták maguk után a biztosítók által. A műtétek is 16%-al nőttek baleset végett.

Az egyre több vihar miatt, egyre többen kötnek lakásbiztosítást. Ezért fontos, hogy a megfelelő biztosító, megfelelő lakásbiztosítás termékét válasszuk ki körültekintően. Mert nem mindegy, hogy egy kár alakalmával mennyi ideig nélkülözzük pénzüket és annyit fizet-e a biztosító, amennyit a kár ér. Legyünk körültekintőek!

Vissza