Lakásbiztosítással az adatok védelméért


Mind a cégek, mind a magánszemélyek részére egyre fontosabb az adataink védelme. Ezt a hagyományos vagyon-, és lakásbiztosítások eddig nem fedezték, de most lehetőség nyílik arra, hogy valamely káreset során megsérült adathordozóinkon található adatokat helyre állíttassuk.

A cégvilág legértékesebb része az adatokban rejlik, ezért a nyugati világban dollár százmilliárdokat költenek a védelemre. Ez ma  egyre fontosabb itthon is, hiszen az üzleti adatok elvesztése komoly hátrányt jelentene minden cégnek. A tavalyi évben a cégek 70%-a vesztett el valamilyen anyagot, amely bekövetkezhetett hardverhiba, adatlopás, behatolás révén is. A hacker támadások leginkább a nagyobb szervezetek és cégek rendszereit éri, de a kis cégek sokkal védtelenebbek, hiszen ők kevesebbett költenek a védelemre.

Itthon a biztosítók még nem jutottak el oda, hogy a hagyományos alap lakásbiztosításokon túl, az adatbiztosításnak is helyet adjanak a szolgáltatásaik között. A dolgot nehezíti, hogy míg egy hagyományos káresetnél a múltban bekövetkezett események alapján jól fel lehetett mérni a kockázatokat, addig az információtechnológia olyan ütemben fejlődik, amely a múltba tekintéssel nem megjósolható a jövő kockázata.

A biztosítókat nagy mértékben gátolja, hogy az adatbiztosításra nem, vagy csak elvétve köthetnek viszontbiztosítást. Itthon csak az Aegon Biztosító, az EUB, a Generali és az Allianz Biztosítók kínálnak a lakásbiztosítás mellé adatbiztosítást is, de ezek kizárólag az adathordozó fizikai sérülését biztosítják, amelyet a Kürt lát el.

Vissza