Milyen lakásbiztosítás díjakra számíthatunk


Az új biztosítási adó egyrészről komoly versenyhelyzetet teremthet, viszont a szektor terhelésének következtében a biztosítók veszteséget könyvelhetnek el, ha nem terhelik át az adó összegét. Bár a biztosítók vagyon jellegő termékei közül a lakásbiztosítás és a CASCO a legértékesebb, itt lehet díjemelkedés, de az utasbiztosítások sem jelentenek kivételt.

A biztosítók 30 milliárdos tehermentesítést kaptak a Parlamenttől, amikor a kötelező biztosítás baleseti adóját megtartották, mivel itt nem a biztosító, hanem az üzembentartók az adó alanyai. Mivel a biztosítási adó 50-52 milliárdos teher, amiből a dúrván 30 milliárdos baleseti adót levonhatjuk (egyértelműen az átterhelésre kerül), körülbelül akkora összeg marad, amennyit a biztosítók ki tudnak gazdálkodni egy év alatt. A biztosítók egyetlen nyereséget termelő vagyonbiztosítási termékei a CASCO és a lakásbiztosítás, így azok a biztosítók akiknek az állománya ezekből a vagyonbiztosítási termékekből áll, emelésre kényszerülhetnek.

A telekommunikációs cégekhez hasonlóan, akár az adó bevezetése előtt elindulhat az áremelkedés a díjakban, de ez csak az új szerződéseket érintheti. A már megkötött szerződéseket, csak a fordulónappal változtathatja meg, mondhatja fel bármely ügyfél vagy biztosító. Az ügyfelek között a lakásbiztosítás kalkulátor alkalmazása teremthet olyan lehetőséget, amely segít áttekinteni az igények alapján a piaci kínálatot.

A lakásbiztosítások terhelése 10%-os, de a piaci verseny alapján maximum 5%-ra számíthatunk átlagosan, de biztosan lesznek, akik átvállalják az ügyfelektől a terhet. Ezt a várható díjemelkedést a lakásbiztosítás kalkulátorral meg lehet spórolni, ráadásul ha három évnél idősebb a szerződés, még a szerződés tartalma is korszerűbbé válik. Több biztosító hajtott végre átfogó változtatást a biztosításán, vagy új szereplőként jelent meg a piacon.

Vissza