Mindenkinek lesz lakásbiztosítása


Az állam szándékai szerint, a közeljövőben bevezetésre kerülne a kötelező lakásbiztosítás. A MABISZ által, már korábban felvetett kérdést járják körbe ismét a szakemberek.

A 2009-es és 2010-es évben történt természeti katasztrófák arra sarkalták az államot és a biztosítási szakmát, egy kötelező biztosításhoz hasonló, kötelező lakásbiztosítás kidolgozására, egy állami biztosítóval.

Léteznek hasonló példák Európában, de azok nem lettek túl sikeresek. Magyarország lakásbiztosítási lefedettsége 71%, ami azt jelenti, hogy a fentmaradó 29%-nyi ingatlan tulajdonosi rétege, vagy nem is akarja, vagy nem tudja kifizetni az ingatlanbiztosítás díj összegét.

Az költségvetés viszont rendszerint fedezi azoknak a kárát, akik nem kötöttek soha lakásbiztosítást. Így felmerül a kérdés, hogy miért kell egyáltalán rendelkezni biztosítással, ha a költségvetés úgyis fizet?

Erre adhat választ, egy alacsony díjú ingatlanbiztosítás kötés lehetősége. Az évek óta a legtöbb kárt okozó esemény, az ár- és belvízt okozó problémák állami, vagy önkormányzati szerepvállalást követelnek. Ilyenek a gátak, vízelvezető árkok tisztítása és karbatartása, víztározók építése.

Vissza