Néhány év alatt megháromszorozódott az időjárás okozta károk


Az elmúlt időszakban a fokozódó időjárási szélsőségek következtében a biztosítók lakásbiztosításokra kifizetett kártérítése egyről hárommilliárdra nőtt. Sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy nem kiugró éveket látunk, hanem egy tendenciát, amelyet a klímaváltozás erősít.

Az elmúlt egy évtizedet követően érzékelhető a lakásbiztosítások iránt megnövekedett kereslet, amely az évről évre bekövetkező vihar-, és árvízkárok következtében alakult ki. Ahazai ingalanok majd háromnegyede biztosított, de az ingatlantulajdonosok nem rendelkeznek a legjobb konstrukciókkal. Általában elavult és alulbiztosított a hazai lakásbiztosítás piac szerkezete.

Az emberek a megkötött lakásbiztosításaikat nem követik nyomon, pedig akár minden évben válthatnának egy új szerződésre, ha az olcsóbb, és-vagy korszerűbb, azaz jobb és több szolgáltatást tartalmaz mint elődje. A biztosítás váltásnak megvannak a kritériumai, amiket érdemes ismerni, hogy lakásbiztosítás kalkulátorral érvényes új biztosításhoz jussunk.

A biztosítók egyelőre nem emeltek árat, mivel nem egy-két évet, hanem akár egy évtized káreseményeit veszik figyelembe és egy kiugró év még nem okoz biztosítási kockázatot. Viszont a biztosítók a feltételekre sokkal inkább odafigyelnek. Pontosan meg lett határozva, hogy mi a viharkár, türelmi időt vezettek be.

A viharkár pontos meghatározására azért volt szükség, mert sok elhanyagolt tetőről sodorta le a cserepet egy enyhébb szél, amit karbantartással kellett volna megelőzni. A türelmi idő esetén sokan akkor kötöttek árvízre szerződést, amikor a tévében meghallották, hogy jön az árvíz és néhány nap múlva komoly helyzet alakulhat ki a gátakon. Vagy ami rosszabb, már a kár bekövetkezte után kötnek szerződést az ügyfelek.

Ma már az Aegon Biztosító az új szerződésekhez villámkár esetén csak azokat az eseteket fogadja el, amelyekben a készülék és a konnektor közé egy speciális eszközt illesztünk, amely elméletben meggátolja a túlfeszültség keletkezését. A saját gépjárműben esett károkat csak teljeskörű CASCO-val tudjuk kivédeni, kivéve, ha idegen gépjárműben esett a kár, a szerződés pedig tartalmaz felelősségbiztosítást.

Vissza