Nyári lakásbiztosítás hírek


A nyár folyamán több hír került napvilágra, a kötelező ingatlanbiztosításról, a díjak emelkedéséről és a károkról. A biztosítók a válság hatására kialakult helyzet miatt, folyamatosan csökkentették díjaikat, ennek ellenére a szerződésszámok csökkenő tendenciát mutatnak.

Mivel a kárkifizetések a díj és szerződésszám ellenére a duplájára emelkedett, a 2010-es katasztrófa évet követően a piac találgatásokba kezdett, a lakásbiztosítások díjainak emelésével kapcsolatban. Egy esetleges díjemelés a lakásbiztosítás piac beszűkülését okozná, amit a biztosítók is szeretnének elkerülni.

Az öngondoskodás része a lakás védelme, mégis tabuként kezelik sokan a lakásbiztosítás kötést. Nem tudják, hogy egy átlagos magyar ingatlan biztosítása viharkár ellen, kétezer forint körül megoldható havi szinten. Ezzel már biztosítható lenne, hogy egy család ne legyen földönfutó, ha egy orkán leviszi a tetőt és mindenük elvész!

A magyar lakáspiacon a biztosítottsági arány jónak mondható, viszont a lakásbiztosítások zöme régi, elavult. Ezek a szerződések rendszerint alulbiztosítottságot jelentenek, de a sok évtizedes lakásbiztosítás eleve nem tartalmaz több olyan kockázatot, amivel egy két-három éves szerződés már alapban rendelkezik. Az évenkénti lakásbiztosítás szerződés felülvizsgálata nem csak az alulbiztosítás elkerülésében segít, hanem olyan kockázati elemeket is megkapunk, amelyek korábban nem léteztek. Mindezt a lakásbiztosítás kalkulátor segítségével szinte biztos, hogy áremelkedés nélkül tehetjük.

A biztosítók információi szerint, az ügyfelek a könnyű és gyors áttekintést igénylik, azaz az online szerződéskötés lehetőségét. A lakásbiztosítás kalkulátor biztosítani tudja több biztosító termékének az összehasonlíthatóságát. A szakemberek tartanak attól, hogy az online piactér a lakásbiztosítás díjának a csökkentésében fog komoly szerepet játszani. A lakásbiztosítás kalkulátor viszont a megnövekedett kínálat könnyű és gyors bemutatására törekszik, ráadásul a középkorú generáció is már az interneten keres a kérdéseire választ.

Az idei évben többször felmerült, hogy a lakásbiztosítást kötelezővé kellene tenni, mivel nem megoldás az, hogy az ingatlanbiztosítással nem rendelkezőknek milliárdokból épít a kormány új házat, miközben egy átlagos ingatlant természeti károk ellen 2-4 ezer forinttól havonta biztosítani lehetne. Mivel komoly szakmai érv és a magas biztosítottsági arány a kötelező lakásbiztosítás ellen szól, ezért egyenlőre levették a napirendről a kérdést.

Egyes felmérések azt mutatják, hogy a 70%-os lakásbiztosítás lefedettség jónak mondható és csak azok nem rendelkeznek otthonbiztosítással, akiket a biztosító elutasít, vagy nem tudja fizetni azt a minimális díjat sem. Jó példa erre, hogy azokat, akik ártérben építkeztek, a biztosítók nem, de az állami Wesselényi Miklós Ár és Belvízvédelmi Alap biztosítaná 8 ezer forintért, ennek ellenére mindösszesen ezer tagja van! A kötelező ingatlanbiztosítás így a spórolás, azaz a minél alacsonyabb biztosítási díj elérése miatt alulbiztosítást eredményezne a piacon.

A nyári szezonban a betörések száma is megnő. Sokan hagyják el lakóingatlanjaikat, hogy a hétvégi házban töltsenek minél több időt. Ez nagyban megkönnyíti a betörők dolgát. Ráadásul a nyári szeonban a nyaralók is "feltöltve" várják a nem kívánt látogatókat, hiszen csak a téliesítéskor szokták elvinni magukkal a telektulajdonosok a műszaki cikkeket. A lakásbiztosítás nem véd meg fizikailag a betörőktől, de az anyagi károktól igen!

A lakásbiztosításban a biztosítók néhány éve a minőségre és a szolgáltatásokra helyezték a hangsúlyt, amelyhez a lakásbiztosítás kalkulátor kitűnő segítség. Ma már egy szerződés olyan kockázatokat is tartalmaz az ingó és ingatlan vagyon védelmén túl, mint a balesetbiztosítás a családtagok részére, a felelősségbiztosítás, az ebtartói felelősségbiztosítás, jogvédelem biztosítás, a garázsban tárolt gépjármű biztosítása, a készpénz biztosítás vagy a kiterjesztett garanciabiztosítás. Ilyen sokrétű lakásbiztosítás még néhány éve nem létezett.

Mit tegyünk ha kár történik? Szerződéskötés előtt, mindenképpen olvassuk el a kiválasztott biztosító szabályzatában, hogy az általunk megjelölt kockázatokra milyen feltételek teljesülése mellett fizeti ki a kárt. Ha tisztában vagyunk a biztosító szabályzatával, akkor kattintsunk csak a lakásbiztosítás kalkulátor "Megkötöm" gombjára. Amikor bekövetkezik a kár, azonnal jelentsük a biztosító felé, működjünk együtt a kárszakértővel és kezdjük meg a kármentesítést. Minél több idő telik el a kár keletkezése és a bejelentés között, annál kisebb az esélyünk a kártérítésre, ráadásul a biztosító szerződést bonthat velünk, ha elmulasztjuk.

Társasház biztosítás esetén is szükség van megfelelő lakásbiztosításra, mert a társasház biztosítás a közös helyiségeket biztosítja, a magántulajdonban lévő ingó és ingalan vagyont nem, így a társasházban is szükség van egyedi ingatlanbiztosításra.

Vissza