Sok lakásbiztosítás szerződés nem fedezné a károkat


A szakértői vélemények szerint, a lakásbiztosítások ötöde alulbiztosított, azaz nem fedezné az ingatlan helyreállítását kár esetén. A díjak lenyomásának legegyszerűbb módja, ha az ügyfél alulbiztosít, ami viszont káreset bekövetkeztekor katasztrófális eredménnyel is zárulhat, hiszen a biztosító arányosít a kárkifizetéskor.

A lakásbiztosítás kakulátor lehetőséget kínál a díjak csökkentésében, viszont ügyelni kell arra a szerződéskötéskor, hogy az ingó és ingatlan értékét nem használhatjuk díjcsökkentésre, azaz nem adhatunk meg a valóságosnál alacsonyabb összeget. A helyes érték megállapítás esetén, a forgalmi értéket sem vehetjük alapul, hiszen egy teljes megsemmisülés esetében egy adott ház felépítése mindenhol közel annyaiba kerül az országban.

A szerződés fenntartásakor fontos az értékkövetés is. A biztosítók évente indexálják a szerződéseket az infláció mértéke környékén, amely díjnövekedést eredményez. Az ügyfelek gyakran elutasítják az indexálást, viszont kárkifizetéskor szembesülnek azzal, hogy a szerződés elavult. Az ingatlanokban beállt értékváltozást évfordulólor mindenképpen érdemes jelezni a biztosító felé, hiszen a biztosító csak azt fizeti káresetkor, amiről tudott.

Mindig újraépítési összegre szerződjünk, és három évente nézzünk szét a piacon, új szerződések, kedvezmények tekintetében. A díjverseny jót tesz az ügyfélnek, évről évre többet kap kevesebbért, így egy új személyre szabott szerződés egyáltalán nem biztos, hogy többe kerül.

Vissza