Társasház-biztosítás és lakásbiztosítás


Egy ingóságra vagy ingatlanra egy lakásbiztosítás köthető. Ügyelni kell a társasházakban, hogy a társasház-biztosítás mire terjed ki pontosan. Általában a közös épületrészeket biztosítja, de gyakran előfordul, hogy az egyes lakásokat és azok ingóságait is tartalmazza egy általános értékben.

Így, aki rendelkezik lakásbiztosítással de a társasház részéről is kötöttek egyet, mindig az első biztosítás az, amely érvényben van, és csak annak terhére lehet egy káreseményre kártérítést felvenni. Könnyen előfordulhat, hogy egyes lakógyűlésen a többség megszavaz egy társasház-, lakásbiztosítás kombinációt és lesznek lakók, akik nem is értesülnek arról, hogy ingatlanjuk biztosítva van.

Aki dupla biztosítással rendelkezik, annál túlbiztosítás lép fel, és ha a károsult mind a két biztosító felé jelenti a kárt, az biztosítási csalást követ el. Ilyenkor mindig a korábban kötött, érvényben lévő szerződés az élő. Amennyiben az ügyfél megkívánja szüntetni az egyik szerződését, akkor a régi recept, miszerint a szerződést nemfizetéssel szüntetjük meg, már nem működik.

A biztosítók idővel megszűntetik a szerződéseket, de az elmaradt időszakra, ami a díjfizetés gyakoriságtól függően 2-3 hónap, kérik az elmaradt díjakat. Amennyiben egy társasház közgyűlése a fejünk felett köt lakásbiztosítást, az új biztosító feltételeivel mindenképpen ismerkedjünk meg: ingó és ingatlanvagyon összege, újrabeszerzési érték vagy kárértékre történő szerződés született-e. Amennyiben hitel van a lakáson, a pénzintézet követelményeinek megfelel-e az új szerződés.

Vissza