500 ezer munkanélküli Magyarországon


Áprilisban a magyarországi munkanélküliek átlépték a 500 ezer főt. Bár az okokat találgatják, de mindenki tudja, hogy a rossz gazdasági helyzet az élen járó ok. A Közép-Magyarországi Munkaügyi központ januárról februárra mintegy 3 ezer új munkanélkülit regisztrált a KSH adatai szerint.

De ezek az adatok a még késleltetett munkanélkülieket, akik még nem regisztráltatták magukat nem is tartalmazzák. Mivel aki évvégén veszítette el munkahelyét, általában nem rögtön jelenti be magát, hanem kb 1 hónap álláskereséssel telik, ha nem jut sikerre, akkor fordul a Munkanélküli Hivatalhoz az illető. Az elemzők azt mondják, hogy a téli időszakban sokkal kevesebb a szezonális munka, így több a munkanélküli ebben az időszakban.

Az idei évben 9 ezer fővel több volt az újonnan regisztrált munkanélküli, mint aki állást talált és kilépett az álláskeresők sorából.

Tízezrek vannak közmunkaprogramban, 2009-ben a munkahelyteremtő programok befejeződtek, ami tovább növeli majd a munkanélküliek számát.

Márciustól az elemzők arra számítanak, hogy a szezonális munka megjelenésével, például mezőgazdasági munkák, építőipari munkák beindulnak és akkor talán egy kicsivel enyhül majd a helyzet. 11%-os javulásra számítanak, de nagyon nehéz sok ipari cég is küzd, és az elbocsátott dolgozók visszaállítására nem látnak utat a nagyon rossz gazdasági helyzet miatt.

Viszont, ha 12%-os lesz a munkanélküliség, akkor erre 1993 óta nem volt példa, ami azt jelenti, hogy 546 ezer munkanélküli volt Magyarországon.

Vissza