Munkanélküli biztosítás


Magyarországon csak három biztosító árulja a munkanélküli biztosítás terméket. Elég kockázatos a biztosítók számára a válság miatt ez a termék. Ezeknek a biztosítóknak a vezetői szerint az ilyen munkanélküliségi biztosítások és azok a biztosítók, melyek ekkora kockázatot vállalnak, jelentősen növekedhetnének, ha a munkanélküliségi biztosítás az adóból levonható volna.

Az állam számára is kedvezőbb lenne, ha adókedvezménnyel támogatná a munkanélküliség biztosítást, mert kb. 30 ezer Ft-os adókedvezménnyel az éves munkanélküliség biztosítás akár egy évig is garantálná a munkáját elvesztő személy éves jövedelmétA nagyobb biztosítók vezetői a parlamentben is tárgyalásokat folytatott a pártokkal, hogy a munkanélküliségi biztosítás gyorsabb eljárással kerüljön be az adókedvezményes biztosítások közé. Ha ez sikerülne, akár a magyarországi munkavállalók 2011-tól már az adóbevallásba adócsökkentő tételként vezethetnék be.

A munkanélküliségi biztosítás nem nevezhető drágának. Havi 3000Ft, akár 12 hónapon át fizet 40 -250 ezer Ft-ig. Ennek ellenére sokan ezt az összeget sem tudják kifizetni. Ezeknek az embereknek ez a munkanélküliségi biztosítás adókedvezmény nélkül nem elérhető, pedig éppen ők vannak a legjobban rászorulva.

Vissza