A veszélyes anyagokkal foglalkozó vállalatoknak kötelező felelősségbiztosítást kell majd kötniük


Az elkövetkezendő időszakban minden olyan cégnek, vállalatnak kötelező szakmai felelősségbiztosítást kell kötnie, akiknél veszélyes anyag kerülhet a környezetbe. A törvény a jövő elején már az országgyűlés előtt lehet.

A befizetett pénz egy alapba kerül majd, mely az esetleges katasztrófa bekövetkeztekor fedezi a károkat.

Ez a szakmai felelősségbiztosítás mind a magánszemélyek káraira, mind a környezeti károkra is kiterjed. Erre azért van szükség, hogy ha baj következik be, akkor ne az adófizetők pénzéből kelljen a károkat fizetnie az államnak.

Fontos megemlíteni, hogy a MAL ZRT felelősségbiztosítása csak 10 millió Ft volt, a kár pedig elérte a 35 milliárd Ft-ot. A környezeti katasztrófák nagyon gyorsan következnek be, hatalmas pusztítást visznek végbe és az eltakarításuk, hosszú időbe telik.

Egységes hatóságot kell létrehozni, mely folyamatosan el kell, hogy lássa a felügyeletet a veszélyes üzemekben. A törvénnyel kapcsolatban az is elhangzott, hogy a veszélyes üzemek bevételének mindössze 0,1%-át kell befizetniük.

A katasztrófavédelem jogköre kiterjedt a vasúti, vízi és légi veszélyes anyagok szállítására. A polgári védelmet is ki szeretnék alakítani, hogy katasztrófa esetén azonnal és megfelelő eszközökkel reagálhassanak.

Októberben lesz 1 éve annak, hogy az ajkai tározó fala megrepedt és átszakadt és a magas ph értékű vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa 10 áldozatot követelet, köztük egy 10 hónapos kislányt.

Vissza