Átdolgozás alatt az ügyvédek szakmai felelősségbiztosítás rendszere


Ezidáig a MÜBSE szervezet foglalkozott kizárólag ilyen típusú biztosítással, de jelenleg más üzleti biztosító társaságok is megjelentek a piacon hasonló termékkel.

A MÜBSE létrehozása mögött az állt, hogy az ügyvédeknek legyen alternatívájuk az üzleti alapon működő biztosítók ajánlataival szemben. Jelenleg nem csak a fenti nonprofit szervezet köthet ilyen szakmai felelősségbiztosítást az ügyvédeknek, viszont az ügyvédek nem írhatnak alá alacsonyabb díjú biztosítást, mint amit a szervezet meghatároz számára.

A szakmai felelősségbiztosítás a foglalkozás körében elkövetett károkat hivatott fedezni, melyet az ügyvédeknek kötelezően meg kellett kötniük. Jelenleg a piacot teljesen az ügyvédi szervezet uralja. Az Ügyvédi Kamara feltételekhez köti más szervezettel történő szerződéskötést is, például meghatározza az önrész minimális mértékétkitér a káreseményekre és a szerződéses idő alatti tevékenység további biztosításszerződésbontás esetében is.

Jelenleg a Chartis Biztosító lépett fel ügyvédi felelősségbiztosítás ajánlattal, amely európai területi hatályú és a jogvédelmi költségeket állja: perköltségügyvéd biztosítás per esetébenés természetesen a biztosítás időszakban történtekért hét évig még vállalja a pénzügyi felelelősséget

Vissza