Szakmai felelősségbiztosítás ügyvédeknek, egészségügyi dolgozóknak, könyvelőknek és könyvvizsgálóknak is!


Szakmai felelősségbiztosításhoz mintegy 50 szakma van kötve Magyarországon. Ilyen például a széleskörű pénztevékenységek, veszéllyel járó szakmák, szolgáltatások. Szakmai hibából okozott károk megtérítéséért kell köti a szakmai felelősségbiztosítást. Ilyen szakmák, melyek veszéllyel járhatnak például, a vadász, versenypályák üzemeltetője, tulajdonosa, liftkezelő, stb.

Viszont elég furcsa és sokan már felemelték hangjukat, hogy az építőipar kivitelezőire miért nem vonatkozik a szakmai felelősségbiztosítás kötésének kötelezettsége!

A szakmai felelősségbiztosítás éves bevétele nem túl nagy, mintegy 3-5 milliárd. De szakemberek szerint a gazdasági válság befejeztével több olyan cég is köt szakmai biztosítást majd, amelyeket jogszabály nem is kötelezne erre. És ez nem csak a szakmai felelősségbiztosításra vonatkozik, hanem bármely biztosításra. És sokan a nagyobb biztonság érdekében, nagyobb összeget is áldoz befizetésre.

A szakmai felelősségbiztosítás kötésében az egészségügyi szolgáltatók járnak az élen

Ez nem csoda, hiszen a műhibák egyre többet jelennek meg a médiában, de ez nem a hibák szaporodása miatt, hanem a páciensek, biztosítottak szélesebb körű ismerete jogaikkal kapcsolatban.

Az egészségügybe ezer szolgáltatóról beszélünk, 40 ezer orvosrólakik körébe a szakmai felelősségbiztosítás a legépszerűbb

A bíróság ma már nem csak olyan esetekben ítél meg kártérítést, mint például ha idegentestet hagynak a paciens testében a műtét során, hanem már olyan esetekben is, mint a nem szükséges császármetszés. Vagy ha nem történik meg a előzetes tájékoztatás vagy éppen pontatlanul történik az.

A kártérítések összege is nő, mint például egészségkárosodás alkalmával már volt, hogy 50 millió Ft-ot is megítéltek a károsultnak a perköltségekkel együtt.

A piacon egyre többe jelennek meg a biztosítók szakmai felelősségbiztosításaikkal, melyek már akár autómosókra, kéményseprőkre, természetgyógyászokra, nővérekre, orvosokra is kitérnek egyre jobb konstrukciókkal. A piaci verseny is egyre jobban nő.

Vissza