Az utasbiztosításról


Ha külföldi utazást tervezünk, akkor nélkülözhetetlen az utasbiztosítás kötése. Sokféle biztosítás közül választhatunk, érdemes egy kicsit többet fizetni és hatalmas összegeket takaríthatunk meg. Például egy síelés alkalmával, ha balesetet szenvedünk a helikopteres mentés nagyon-nagyon sokba kerül.

Minden biztosító utasbiztosítása tartalmazza a betegséggel, sérüléssel, halállal, mentéssel kapcsolatos térítést, sőt a haza szállítást, a rokonok , hozzátartozók oda utaztatása, asszisztenciabiztosítás szolgálatot, a jogászok, ügyvédek utaztatását és az óvadékok költségeit.

Az utasbiztosítást kizárólag Magyarországon köthetjük az elutazás előtt. Azok, akik külföldön élnek vagy ott vállalnak munkát, azok nem köthetnek Magyarországon biztosítást.

Nem érvényes az utasbiztosítás:

- háború, sztrájk, vandalizmus, szándékosság, ittas állapotra, nukleáris sugárzásra, jogellenes viselkedésre, stb.

Az utazás során nem biztosított arra a betegségre, ami az utazás előtt már meg volt, a terhesség alakulására az utazás során.

A poggyászbiztosításnál nem biztosítható a nemesfém, a szőrme, pénz és az antik tárgyak.

A sporteszközöknél minden biztosítónál más a kockázat vállalás. Egyeseknél benne van, másoknál külön díjért biztosítható. A műszaki cikkek is kizáró okok.

Az Eu alapelve, hogy másik Európai Uniós tagállamból érkezett állampolgár ugyanolya ellátásban részesüljön a társadalombiztosítási alapellátása révén. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ugyanazt az a magyarországi társadalombiztosítási eljárást kapjuk. Attól még, hogy kiváltjuk ezt a kártyát (EEK), csak sürgősségi ellátást kaphatunk, amit más tagállamokban zsebből fizetnek az állampolgárok.

A kártya kiváltása is elég bonyolult, sok utána járást kíván és több igazolás beszerzését. És sajnos csak 3 hónapig érvényes.

Az is hátrányt jelent, hogy nem mindenhol használhatjuk fel. Előfordulhat, hogy törött végtaggal elutasíthatnak egy kórházból és elküldenek egy 30-40 Km-re fekvőbe, mert ott tudjuk csak ezt a kártyát felhasználni.

Az utasbiztosítást viszont mindenhol elfogadják, még a magánorvosok is. A biztosítás összegéig fel lehet használni, sőt még kiegészítő szolgáltatást is tartalmaz, amit a kártya nem. Ilyen a sérült mentése, beteg haza szállítása, gyógyszerek finanszírozása, a 24 órás asszisztenciabiztosítás szolgáltatás, ami magyar nyelven érhető el.

Orvosi ellátást biztosít, kapcsolatot tart a kórházzal, ha kell konzíliumot kér, a súlyosan beteghez biztosítják a rokonok, hozzátartozók odaszállítását, szállását és a sérült gépkocsi haza szállítását.

Mikor kössünk utasbiztosítást? Minden külföldi út előtt!

Vissza