Hogy gondtalan legyen az utazás


Számtalanszor hívtuk fel már mi is az utazók figyelmét arra, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező családnak olyan kihívást jelent az utazás során felmerült baleset vagy betegség költsége, amellyel a legtöbbször utasbiztosítás nélkül nem tudnak megbírkózni. Sajnos ezt nem tudjuk elégszer hangsúlyozni.

A legtöbben csak útközben jövünk rá arra, hogy utasbiztosítás nélkül indultunk útnak. Kevesen gondolják át felelősen, hogy milyen kockázatok merülhetnek fel és még kevesebben néznek utána annak, hogy az egészségügyi ellátásnak mekkorák a költségei.

Korábban írtunk már arról is, hogy milyen költségek merülnek fel Európában és Amerikában egyes esetekben, de nem árt alaposnak lenni, hiszen százezrek vagy milliók repülhetnek ki az ablakon.

Többen bíznak a bankkártyájukba épített utasbiztosításban, vagy az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) fedezetében, de ezek nem javasoltak, illetve elegendőek egy külföldi baleset kapcsán. Külföldön nem csak az ellátás, hanem a szállítás is költséges. Egy szimpla mentőautós, vagy helikopteres szállítás is elérheti, sőt meg is haladhatja a milliós összegeket. A távolságtól függően, egy repülős hazaszállítás 5-20 millióba is kerülhet, ha nem lehetséges egyéb megoldás.

Ezeket a költségeket csak utasbiztosítással kerülhetjük el, sem a bankkártya limitjei, sem az EEK nem megfelelő ezek kivédésére. A tengerparti utazásoknál a leggyakoribb betegségek a gyomorrontás, hányás és hasmenés a tengerisünbe lépés és a napszúrás.

Míg a bankkártya utasbiztosítás szolgáltatásai és térítési limitjei korlátozottak, addig az EEK-t csak szerződött partnernél fogadják el, de költségek itt is lehetnek. A tengerparti nyaraláskor ráadásul számtalan ártalmatlan, de nagy kockázatot rejtő elfoglaltság is akad, mint például a paplanernyőzés, a banánozás, a vízisí, a jetskizés, a vitorlázás és a búvárkodás is. Ezek mind mind egytől egyig remek szórakozással kecsegtetnek, de jelentősen növelik a sérülés kockázatát, amihez pedig orvos és ellátás dukál, ahhoz pedig pénz. Ha nincs utasbiztosítás.

Vissza