Kötelező utasbiztosítás


Az egyiptomi baleset áldozatain és sérültjein túl, volt még egy információ, ami 2011-ben meghökkentően hat. Családok utaztak biztosítás nélkül. A súlyos sérültek között volt tíz ember, aki nem rendelkezett utazási biztosítással. Az Ő gyógykezelésüket saját költségen kell megoldani, ami nem lesz egyszerű feladat, hiszen az ellátás Kairóban is magas szintű, ráadásul semmivel sem olcsóbb, mint bárhol a világon.

Az ilyen problémák elkerülésére vezetnék be a kötelező utasbiztosítást. A legtöbb utas azzal számol, hogy nem történik semmi baj, így megspóroljuk a biztosítás díját, ami nem több az utazás költségének 1-2%-ánál. Inkább vállalják a kockázatot.

Természetesen ez nem általános tendencia, az utazók majd 90%-a köt valamilyen utasbiztosítást. Bár még így is sokan vannak, akik azt gondolják, hogy a bankkártyába épített utazási biztosítás elegendő, vagy az E111 - Európai Egészségügyi Kártya kiváltása az Unió területén mindent fedez. Koránt sincs így.

A bankkártyák egy minimum védelmet garantálnak, inkább csak egy szomszédos országba történő félnapos átruccanás erejéig érdemes rátámaszkodni, az alcsony térítési limitek miatt egy komplett nyaralás fedezésére alkalmatlan. Az EEK pedig csak annyira jogosít fel, mint az adott ország polgárát. Azaz vizitdíj, gyógyszerköltség, műtét önrésze nem fedezhető, az egyéb komolyabb esetekről ne is beszéljünk, ahol az asszisztencia, a kutatás, a mentés költsége is nyomja a vállunkat.

Az utasbiztosítás kalkulátor több biztosító ajánlatát kínálja, amely napi párszáz forinttól elérhető.

Vissza