Még mindig sokan gondolják, hogy elég az EEK az utasbiztosítás helyett


Sokan gondolják úgy még mindig utazás előtt, hogy az EEK elegendő lesz külföldön baleset, vagy betegség esetén is. Gyakran a spórolás vezet bennünket arra, hogy ne kössünk utasbiztosítást, vagy éppen az a téves biztonságérzet, hogy csak egy-két napra utazunk bevásárolni, vagy egy ismerőshöz indulunk. Így csak a külföldre látogatók harmada rendelkezik biztosítással.

Az Európai Egészségügyi Kártya feljogosít bennünket bizonyos egészségügyi ellátásra az Unióban, de korántsem számíthatunk a hazaival megegyező szolgáltatásra. Az EEK annyi szolgáltatást tesz elérhetővé számunkra, amennyit az adott ország, az adott ország állampolgárainak is biztosít. A nyugati országokban már a leg elemibb szolgáltatások igénybevételénél is fizetni kell, mint például a gyógyszerfelírás, vagy az orvoslátogatás (vizitdíj). A sor természetesen itt nem áll meg, hiszen a kórházi napidíj, az orvosi beavatkozások, műtétek részben, vagy akár egészben térítendő költségek.

Egyes államokban még az előtörlesztés is működik, azaz, a beavatkozás becsült ellenértékét előre ki kell fizetni, azt követően kezdenek az ellátáshoz, majd a gyógyellátás befejezését követően a valóban minket megillető összeget téríti az ottani társadalombiztosítás és a többletbefizetést visszatérítik. Az EEK külön hátránya, hogy csak azokban az intézményekben fogadják el, amelyekkel az OEP szerződött.

A turisták annak ellenére rizikóznak, hogy csak a tavalyi évben egy halálos kimenetelű síbalesettel kezdődött az év, majd folytatódott a hurghadai balesettel, ahol szintén többen utasbiztosítás nélkül szenvedtek sérüléseket, és júniusban Törökországban történt buszbaleset.

Általában mindenki azt gondolja, ez vele nem történhet meg, így vállalja a minimális összegért a rizikót. Viszont akivel megtörténik a baj és utasbiztosítás nélkül utazott, annak a kórházi ellátást, a jogi képviseletet, a hazaszállítás költségét viselnie kell, ami milliós tétel is lehet.

Az utazás költségeinek tervezésében nagy segítséget jelent az utasbiztosítás kalkulátor, amelynek segítségével az utazás céljának és az igényeinknek megfelelő térítési fedezetekkel és plusz szolgáltatásokkal rendelkező biztosítások közül válogathatunk, a biztosítási díj ismeretében. Az utasbiztosítás költsége elenyésző, általában az utazás fél-egy százalékát teszi ki.

Napi 3-500 forintért köthetőek a különböző biztosítóknál a megfelelő védelemmel ellátott biztosítások, speciális igények, tevékenységek esetén ezek a díjak nőnek, általában viszont a plusz pénzért lényegesen magasabb rizikót is vállalnak a biztosítók. Ilyen tipikus eset a síelés, a búvárkodás, az extrém sport és a drága sportfelszerelések és műszaki cikkek biztosítása.

Az utasbiztosítások olyan alapszolgáltatásokat is tartalmaznak amit az EEK nem, mint a poggyászbiztosítás, balesetbiztosítás, felelősségbiztosítás (harmadik személynek okozott bárminemű károk esetén), jogvédelem, tolmácsolás, 24 órás asszisztencia, és a hozzátartozó haza vagy kiutaztatása, baleseti halál vagy rokkantság. Természetesen ezen felül a minden nemű egészségügyi kiadás viselése, amely baleset vagy betegség következtében történik. Ne feledjük, gyakran beszélünk milliós tételekről, amit EEK birtokában is fizetni kell!

Ilyen tipikus eset a síelés. Külföldön minden állampolgár rendelkezik baleset- és felelősségbiztosítással, nem véletlenül. A sípályán okozott és szenvedett károk és baleseteket az ottani TB sem téríti nagyrészt. Például, ha a sípályán balesetet okozunk és más is megsérül, fedeznünk kell a vétlen síelő felszerelésében esett károkat, a gyógykezelésének minden költségét, a mentéstől, a kórházi napidíjon át a műtét(ek) önrészéig, de a munkából való kiesés költségét is a nyakunkba varhatják.

Ebből az EEK semmit sem fedez, szemben az utasbiztosítással, amely tartalmaz felelősségbiztosítást! Ne feledjük, hogy a fentebb említett költségek csak a harmadik félnek okozott károk, és akkor még a mi mentési és ellátási költségeink sehol sincsenek. Illúziókat ne kergessünk, az ilyen költségeket nem tudjuk otthagyni a kórházban, a magyar hatóságok az egyezmény alapján behajtják rajtunk, de például Franciaországban a hegyimentő első kérdése, hogy van-e biztosításunk. Amennyiben hitelt érdemlően igazoltuk, hogy van, kezdődik a mentés.

Ezért kiemelten fontos, hogy utasbiztosítás kötés esetén ne a díj legyen az első szempont amit nézünk, hanem az úticélnak megfelelő fedzetek és az igényeinknek megfelelő szolgáltatások alapján történő szelektálás, majd ezek után nézhetjük a biztosítások díját is, amelyben az utasbiztosítás kalkulátor fedezet és szolgáltatás összehasonlító táblázata nagy segítségünkre van.

A biztosítóknak vannak kizárásai, mint például, ha a kár felróható okból következik be, ilyen az ittasság, vagy droghasználat következtében történt események, a zavargások, polgárháború és a háború esete is. Poggyászbiztosítás nem érvényes a szőrmére, vagy nemesfémekre.

Kiegészítő biztosításként köthető stornó biztosítás (útlemondás biztosítás), amely rajtunk kívülálló ok és a szerződéskötés pillanatában nem létező betegség esetén, kifizeti az utazásra befizetett költségeket, melyeket egyes biztosítók önrésszel, míg mások önrész nélkül is kínálják.

Vissza