Ne induljunk útnak síbiztosítás nélkül


Az utóbbi hetekben lehullott hó mennyisége kárpótolja a síelőket a decemberi hóhiány miatt, csütörtökön és pénteken sokan indulnak útnak az osztrák hegyekbe. Még mindig vannak, akik nem kötnek utasbiztosítást, hanem fedezet nélkül, vagy csak az EEK-t veszik igénybe.

Az utasbiztosítások összesített adatai szerint, a családosok és a síelők azok, akik a legnagyobb arányban kötnek az utazás előtt síbiztosítást. Az utóbbi egy-két évben a kiutazók arányához viszonyított biztosítottság aránya nem nőtt, viszont eltolódás látszik a magasabb kockázatokat és a több szolgáltatást kínáló síbiztosítások felé.

Ezek a termékek nem csak a sípályákon jellemzően bekövetkező kisebb sérüléseket fedezi, hanem minden eshetőségre felkészített termék, mind a szolgáltatások, mind a kockázatok tekintetében. Még olyan kockázatokra is kiterjed, amelyekre egy átlagos síelő nem is gondol.

Az alacsony védelmet kínáló EEK-t sajnos még mindig alkalmazzák akkor is, amikor olyan kockázatos sportot üznek akár egy héten keresztül, mint a sí, vagy a snowboard. Ráadásul az EEK sok mindenre nem tér ki, szinte alig fedez valamit. Az EEK csak szerződött egészségügyi ellátó helyeken használható fel és arra terjed ki, amire az adott ország polgárai is egészségügyi térítést kapnak.

Ezzel szemben az utasbiztosítás fedezi az esetleges kutatást, hegyi és helikopteres mentést, beavatkozások önrészét, kórházi napidíjat, orvoslátogatást, gyógyszereket, harmadik félnek okozott károkat, jogvédelmet, poggyászbiztosítást. A felsoroltak közül a harmadik félnek okozott károk tartoznak a ismeretlen fogalmak közé.

A sípályán az ütközéses balesetekből elszenvedett károk azok, amelyek a leggyakoribbak. Amennyiben a károkozók mi vagyunk, meg kell téríteni a vétlen félnek a felszerelésében és a ruházatában esett károkat, szükség szerint a mentések költségét, a kórházi napidíját, a beavatkozások önrészét, és még a munkábaól való kiesést is. Ezek a plusz, akár több milliós terhek akkor is terhelik a pénztárcánkat, hogy ha mi is súlyos balesetet szenvedtünk. A védelmet ilyen esetekre csak a síbiztosítás kínálja, az EEK ebből semmit sem áll.

Mivel a sípályát nedves, havas hegyi utakon autóval közelítjük meg rendszerint, az utasbiztosítás mellé kérhetünk 24 órás autós asszisztenciát, ami az autóval történt baleset vagy meghibásodás esetén nyújt segítséget.

Vissza