Síbiztosítás a téli sportokhoz


A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan nem kötnek síbiztosítást, pedig ezt már interneten is meg lehet tenni. Akik kötnek, azok sajnos nem járnak utána, hogy milyen feltételek is vonatkoznak rájuk, és csak az esemény bekövetkeztével derül ki, hogy a meglévő biztosításuk nem fedezi az ellátás, mentés és szállítás költségeit.

Sí vagy snowboard?
Némely szerződésben csak sí és egyéb téli szabadidős tevékenység szerepel. Érdemes rákérdezni, hogy ez mit takar, és érvényes-e snowboardosokra is. A biztosítók nem térítik meg az ittas és kábítószer hatása alatti állapotban bekövetkezett balesetek költségeit. Azaz pár pohár feles és néhány korsó sör után jobb, ha már nem csatolunk fel.

Pályán vagy pályán kívül?
Amennyiben olyan jelölt pályán megyünk, ami nincs lezárva, bár nem kezelt (pl. szűzhavas), úgy tekinthető, mint a hagyományos pálya. Itt a biztosítás érvényes. Abban az esetben, ha a pálya lezárt, el van kerítve, ami akár lehet a legjobban kezelt (ratrakolt) pálya is, a biztosítás nem fedezi a balesetből származó költségeket. Pályán kívüli freeride-ozáshoz csak külföldön lehet biztosítást kötni, de nagyon szigorú feltételek mellett (útvonal bejelentési-, indulási-, érkezési- és lejelentkezési kötelezettség, stb.) Ennek az az oka, hogy a pályán kívül sokkal magasabb a kockázati tényező, problémás a baleseti helyszín megtalálása és a sérültek felderítése.

Versenyzés esetén előfordulhat, hogy a biztosító nem téríti meg a balesetből származó költségeket. Mivel a versenysport már más biztosítási kategóriába tartozik és fokozottan veszélyes tevékenység, ezért érdemes a speciális biztosítás megkötése. Szerződéskötéskor fontos közölni az ilyen irányú szándékainkat. E111 azaz Eu-s TB kártya. Ez arra jogosít fel bennünket, hogy ugyanolyan ellátásban részesüljünk, mint az adott ország állampolgárai. Ez nem mindig jelent teljes ingyenességet, mivel a legtöbb EU országban az egészségpénztárak az ellátásnak csak egy bizonyos részét fizetik ki és a fennmaradó 5-20%-ot az ellátásban részesülőnek kell kifizetnie. Az E111 által nyújtott szolgáltatások köre sokkal szűkebb, mint az utasbiztosításoké, ezért nem biztos, hogy elégséges önmagában. Abban az esetben, ha kötöttünk utasbiztosítást, akkor meg felesleges.

Bankkártyák.
A legtöbb bank a felsőbb kategóriába tartozó bankkártyához automatikusan csatol biztosítást is, illetve bárki kérheti ezt az opciót kártyájához térítés ellenében. A biztosítás ebben az esetben éves időintervallumot ölel fel. A biztosítási feltételek eltérőek, mivel minden bank más és más biztosítóval áll szerződésben. Használatukról érdemes a banknál tájékozódni. A fedezeti limit mértéke fontos tényező, ami gyakran figyelmen kívül marad. Hajlamosak vagyunk az olcsóbb és egyszerűbb biztosítások megkötésére, amelyek értelemszerűen alacsonyabb összeghatárig fizetnek. Néhány példa, hogy kb. mit mennyiért mérnek. Helikopteres szállítás sípályáról kórházig 2000-3000€. Síterepek közelében rutinműtétnek számító (térd keresztszalag, bokaszalag, csukló összeszerelés) operáció 5000-10.000€ is lehet. Lehet, hogy a 2 millás biztosítás nem is elég? A kórházi napidíj, ellátás, gyógyszerek költségét még nem is említettem. Gyógyászati segédeszközök és felírt receptek kiváltását követően, ha azt kp-ban kellett fizetni, akkor a számla és recept ellenében a biztosítótól visszaigényelhetjük ezt az összeget. Amennyiben erre is kiterjed a biztosítás.

Poggyász.
A legtöbb szerződésben nem csak magunkat, hanem sportfelszereléseinket és csomagjainkat is biztosíthatjuk. Természetesen vannak olyan esetek, amelyekre nem vonatkozik a biztosítás, pl., ha nem zárt csomagtérből, hanem az utastérből lovasítják meg a cuccunkat. Ezért figyelmesen olvassuk át az idevonatkozó részeket, hogy később ne érjen meglepetés minket. Fontos, hogy rendőrségi jegyzőkönyv készüljön az esetről, amiben szerepelnek az ellopott tárgyak, a keletkezett károk és az esemény pontos leírása. Természetesen erről kell egy hiteles fordítás is a biztosító felé.

A kisbetűs rész.
Amit soha nem olvasunk át, pedig nem ártana! A megfelelő biztosítás megtalálása érdekében fontos, mivel a lényeges dolgok és a kivételek itt kerülnek megemlítésre. Ne az utolsó pillanatban kössük meg, bár a nagy készülődésben gyakran elfelejtődik. Akár több millás kiadástól menthet meg minket, és nem kerül többe néhány ezer forintnál. Kívánom minden kedves olvasónak, hogy soha ne kelljen használnia! (de a megléte szükséges, mert az ördög nem alszik!) Balesetmentes kikapcsolódást!

Vissza