Síbiztosítás a zsebben


A legtöbb család hétvégére utazik a közeli Ausztriába egy síelésre, de a megfelelő védelem nem mindig áll rendelkezésre, vagy éppen teljesen hiányzik. A biztosítók statisztikái alapján, a legnagyobb arányban a síelők és a családosok kötnek utasbiztosítást, ami a megnövekedett felelősséggel és kockázatokkal függ össze.

Viszont, még mindig nincs mindenkinek megfelelő fedezete egy síelés kockázataira, vagy épp teljesen hiányzik.

Elégtelen védelem egy seléshez az EEK (Európai Egészségügyi Kártya), illetve a bankkártyába épített biztosítás. Az EEK csak szerződött partnereknél használható, ráadásul nem fedezi a sípályán történő mentést és kutatást, ami önmagában forint milliókra rúghat, de a gyógykezelések önrészét sem támogatja, semmilyen formában és mértékben sem. A bankkártya biztosítás pedig olyan szűk kockázati kört fedez olyan alacsony limittel, amely ilyen szintű kockázatvállalás esetében megengedhetetlen.

Ne feledjük, hogy nem csak saját hibánkból, hanem mások hibájából is szenvedhetünk súlyos balesetet. A sípályák tele vannak kezdő síelőkkel és sokan nincsenek tisztában sípályák használatának szabályaival sem. A leggyakrabban ütközéses balesetek jelentenek gondot, ami fejsérülés esetén súlyos is lehet.

Balesetet követően, aki rendelkezik kötvénnyel, azonnal felveszik a biztosítóval a kapcsolatot, és a biztosító megkezdi az ilyenkor szokásos segítségnyújtást a bajbajutottnak, lehet az anyagi, vagy egészségügyi, esetleg személyes segítség. Azok, akik mindenféle biztosíték nélkül, esetleg EEK, vagy bankkártya biztosítás fedezetével indulnak útnak, hogy ha csak a szomszédos Ausztria költségeit nézzük, egy szános mentés félmillió, egy helikopteres mentés egy-kétmillió, a kórházi napidíj pedig akár két-háromszázezer forint is lehet, az önrészes beavatkozások összegéről nem is beszélve.

A forint jelentős gyengülését követően figyelni kell a biztosítók által kínált térítési limitek összegeire is, mert a nagy részük forintos, kevés az eleve euróban megadott érték. A forint -15%-os veszteséget könyvelhetett el az utóbbi időszakban, ami ennyivel kevesebb térítési limitet jelent, mivel odakint euróban mérik a szolgáltatásokat.

A biztosítók nem szeretik az alkoholt, így akit 0,8 ezrelékes alkoholfogyasztással ér baleset, nem fedezik a költségeit. Mivel a sípályán sokan fogyasztanak alkoholt, érdemes (ettől függetlenül is) olyan terméket választani az utasbiztosítás kalkulátor segítségével, amelyik fedezi a harmadik félnek okozott károkat. A síbiztosítások alapban tartalmazzák ezeket a kockázatokat.

Vissza